Så här i sista stund, återstår en svår knäckfråga att lösa, nämligen omfattningen av EU-fiskares rättigheter att fiska i brittiska vatten. Det skriver Rickard Ydrenäs, redaktör och grundare av Brexitpodden och Tullpodden.
Fisket i brittiska vatten sista stötestenen
Mest läst i kategorin
Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.
Med mindre än två veckor kvar till årsskiftet, då den den pågående övergångsperioden mellan EU och Storbritannien löper ut och britterna lämnar EU:s inre marknad och tullunion, försöker brexitförhandlarna under dygnets alla timmar komma överens om ett partnerskapsavtal. Det 600 sidor långa avtalet kommer att reglera viktiga delar av den framtida relationen, men så här i sista stund, återstår en svår knäckfråga att lösa, nämligen omfattningen av EU-fiskares rättigheter att fiska i brittiska vatten.
I förhandlingarna vägs de cirka 100 000 fiskarna från EU-länderna tillträde till de brittiska fiskevatten mot risken att Storbritannien går miste om marknadstillträde i EU. Ekonomiskt står fisket för mindre än 1 procent av EU:s BNP och 0,1 procent av Storbritanniens BNP, men är en viktig politisk symbolfråga.
Fiskesamhällen på båda sidor engelska kanalen är helt beroende av fisket för sin överlevnad och är viktiga väljare. Britterna som knappt har någon fiskeflotta, 12 000 fiskare, använder fisket som ett ”bargaining chip” i slutförhandlingarna. Speciellt för franske presidenten Macron är fisket en viktig fråga inför presidentvalet i april 2022 och han har höjt rösten. Utan en bra deal riskerar stödet i de kustnära byarna och städerna raseras för Macron. Le Pen lurar i vassen.
Vi kan rimligen förvänta oss att parterna till slut, under galgen, enas om ett avtal. Det av flera skäl. Ett hård brexit skulle undergräva förtroendet ytterligare för en redan ifrågasatt Boris Johnson, som misslyckats med coronahanteringen.
För EU handlar det nu att få klart en deal för att kunna fokusera på sina egna interna sammanhållningsproblem och andra utmaningar. Båda parter vill undvika att dess ledare tappar ansiktet och undvika att tullar införs på varor. Så en deal har både en stor ekonomisk och symbolpolitisk betydelse.
Rickard Ydrenäs
Redaktör och grundare av Brexitpodden och Tullpodden
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.