Det är hög tid för företag som riskerar att beröras av finansskatten att fundera på vad förslaget innebär, säger Christina Kristensson, Head of Management Consulting Finance på KPMG, till Realtid.
Finansskatten skyndar på digitaliseringen
Mest läst i kategorin
Regeringens förslag om införande av en ny finansiell verksamhetsskatt från 1 januari 2018 har väckt starka reaktioner. Skatten skulle utan tvekan medföra både ökade kostnader och ytterligare administrativ börda för att följa reglerna bedömer KPMG.
Den finansiella sektorn skulle till synes drabbas hårdast av den föreslagna nya skatten och de kritiska rösterna har varit många i branschen.
KPMG bedömer att de strategiska överväganden som följer av förslaget om finansskatt finns inom följande tre områden: Digitalisering och Robotics, Outsourcing och Legal struktur.
– Även om det i dagsläget bara är ett förslag, så rekommenderar vi företag att redan nu fundera igenom tänkbara scenarion för sin verksamhet, och då dra nytta av de möjligheter som finns i en mer utvecklad operativ modell där outsourcing ofta är en komponent, säger Christina Kristensson, Head of Management Consulting Finance på KPMG, till Realtid.se.
Christina Kristensson avslutar:
– Vi anser att företag även bör överväga de möjligheter som digitalisering och robotics, så kallad ”digital labor”, kan erbjuda under de närmaste åren. Utvecklingen inom både outsourcing och digital labor går fort och sker oavsett ett införande av den finansiella verksamhetsskatten, men enligt deltagare på vårt seminarium om ämnet kommer skatten att skynda på utvecklingen.
Skatten är ingalunda ny i Norden. Flera grannländer har infört liknande skatter; Danmark under 1990-talet och Norge från och med 2017.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.