Realtid

Finanspolisen misstror advokaters klientkonton

Helene Rothstein
Uppdaterad: 12 dec. 2007Publicerad: 12 dec. 2007

Finanspolisen anser att EU:s tredje penningtvättdirektiv är ett självklart ingrepp i kampen mot penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I det tredje penningtvättdirektivet, vars syfte är att förebygga och förhindra penningtvätt och terrorismfinansiering, föreslås bland annat att advokater omedelbart ska rapportera till finanspolisen om de misstänker att deras klienter tvättar pengar.

Enligt Tommy Kangasvieri, chef för finanspolisen, handlar det inte om advokater som omedvetet utnyttjas för penningtvätt.

– Det kommer att ställas högre krav på att advokater ska ha bättre kundkontroll på vilka transaktioner som går via dem, säger Tommy Kangasvieri.

Kan du förstå att advokater är kritiska och inte vill, som de säger, ange sina klienter?

– Det beror på hur man ser det. Advokater tillhandahåller tjänster som är lukrativa för personer som vill omsätta brottspengar. Dessa tjänster påminner mycket om en bankverksamhet. Du har klienternas konto, kan förvara pengarna och hjälper till med investeringar.

Tommy Kangasvieri anser att det skulle vara märkligt om advokater inte omfattades av den nya lagstiftningen.

– Det här är inget man har hittat på helt plötsligt. Det är ett reellt problem att advokaternas tjänster kan utnyttjas.

Arbetet med att försöka förebygga och förhindra att penningtvätt som sker genom finansiella institut och andra företag började redan under åttiotalet genom att identifiera vilka aktörer som var inblandade.

ANNONS

Hur mycket pengar som tvättas vita i Sverige finns i dagsläget ingen uppskattning kring. Men inom OECD har det inter-parlamentariska organet The Financial Action Task Force, FATF kommit fram till att advokatrollen är särskilt utsatt.

Det är som sagt inte bara advokater som omfattas av EU:s nya regler. Även de som säljer varor för mer än 15.000 euros, över 143.000 kronor, till exempel bilhandlare ska rapportera till finanspolisen om de fattar

misstanke om penningtvätt.

– Det här är ett steg framåt. Men från min horisont vill jag skärpa ännu mer, säger Tommy Kangasvieri.

I remissvaren till Finansdepartementet säger finanspolisen att de skulle behöva mer resurser om fler aktörer ska rapportera in till dem om misstänkt penningtvätt.

Samtidigt påpekar myndigheten att ännu mer borde göras. Till exempel borde det finnas ett register över vilka som äger vilka aktier och ännu fler borde omfattas av den nya lagstiftningen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]