För tio år sedan fick Christer Brandberg en storpost i Axis efter en uppgörelse med de forna kompanjonerna Johan Björkman och Dag Tigerschiöld. En av de bättre affärerna i hans liv skulle det visa sig.
Finansnestorns revansch
Mest läst i kategorin
Canons bud på Axis är en triumf för det drygt 30 år gamla Lunda-bolaget. Men budet rymmer också en hel del känslor.
Största ägare är Christer Brandbergs ägarbolag Inter Indu som med 14,5 procent av aktierna kammar hem 3,4 miljarder kronor på budet.
Christer Brandberg fick aktieposten i Axis som en del av en uppgörelse med Dag Tigerschiöld och Johan Björkman. De forna affärskompanjonerna låg under fler år, från mitten av 1990-talet och framåt, i en infekterad konflikt.
Dåvarande Skanditek var en av de största externa ägarna i Axis och när trion gjorde upp om en lösning av konflikten 2005 tillföll aktierna Brandberg.
Samma år inledde aktien en fantastisk färd uppåt på börsen som med vissa avbräck har hållt i sig fram till idag. Axis har inte behövt ta in nytt kapital under perioden utan har itstället bjudit ägarna på allt finare utdelningar.
För Inter Indus räkning har detta inneburit en påfyllning med omkring 40-60 miljoner kronor per år sedan 2010.
Ett spår av de forna ägarbanden är att Dag Tigerschiöld (som gick bort förra året) hade kvar 1,27 miljoner aktier i Axis. Den posten värderas enligt Canon-budet till 434 miljoner kronor.
Men även Axis grundare med arvtagare får en rejäl jackpott i och med budet.
Grundaren Martin Gren äger via bolag aktier värda 2,4 miljarder kronor.
LMK Industri, som bär medgrundaren Mikael Karlssons initialer, kammar hem 3,4 miljarder kronor. Bolaget drevs vidare av Therese Karlsson sedan Mikael Karlsson gått bort i cancer 2005.
Paret startade också LMK-stiftelsen, som framför allt ger bidrag till forskning vid Lunds universitet, vid Mikael Karlssons bortgång.
– Mikaels värderingar och oförtrutna vilja att göra världen till en bättre plats lever vidare genom stiftelsen. Det gör sorgen enklare att bära, sa Therese Karlsson i en intervju med Sydsvenska Dagbladet 2013.
Canons bud kommer att placera Axis bland den svenska it-historiens största framgångar. De tre huvudägarna har alla förbundit sig att acceptera budet men det finns en viss smolk i glädjebägaren.
Även om de oberoende ledamöterna i styrelsen ställer sig bakom budet görs detta endast ur ett ”kort och medellångt finansiellt perspektiv”. I ett uttalande på tisdagen konstaterar ledamöterna att bolaget har potential att framgångsrikt drivas vidare på egna ben, inte minst om en tillväxtstrategi med egna förvärv inleds.
”En majoritet av de oberoende styrelseledamöterna är dock av uppfattningen att Bolaget, baserat på sin solida kommersiella, teknologiska och kulturella plattform beskrivna ovan, med tillämpning av en strategi som även inkluderar förvärv, har en potential för en accelererad tillväxt vilken kan skapa ett större värde än Erbjudandet och därför vara av intresse för investerare med långsiktigt perspektiv”, skriver styrelsen i sitt uttalande.
Christer Brandberg själv är dock övertygad om att Canon-affären är rätt för bolaget.
– Jag anser att det är en perfekt strukturlösning och det ger Axis mycket goda värden för att fortsätta sin expansion, säger han till Svenska Dagbladet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.