Realtid

Fiasko för Polisens miljardsatsning

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 nov. 2007Publicerad: 01 nov. 2007

Polisen sitter med utrustning för miljarder som inte fungerar. Leverantörerna har inte börjat bygga ihop delarna. Krisberedskapsmyndigheten erkänner att planeringen varit orealistisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det får konsekvenser för verksamheten, säger Nils Svartz till Realtid.se.

Poliser i Stockholm och Malmö bär redan på den nya radion Rakel. Men det är ingen som svarar på anrop till kommunikationscentralen.

Polisen skulle ha byggt ihop Rakel med ärendehanteringssystemet Cortex i kommunikationscentralen. Det har inte fungerat.

Nils Svartz ansvarar för Rakel hos Krisberedskapsmyndigheten.

– Vad vi ska hitta är det gemensamma gränssnittet. Hur ser honkontakten och hankontakten ut?

Saab Communication bygger radionätet tillsammans med EADS och Eltel Networks åt Krisberedskapsmyndigheten, som i sin tur har polisen som kund.

Men polisen kan inte koppla in sitt system Cortex på Rakels radionät.

– Det finns en väg in, men den är begränsad, säger konsortiets projektledare Anders Åkeson på Saab Communication.

ANNONS

Innan systemen kan kopplas ihop behöver båda sidor vara säkra på att inget hemligt läcker ut.

Varför ligger ni efter?

– Det är en systemleverans med en massa småbitar. Jag uppfattar att det är enligt plan. Så fungerar den här typen av projekt, säger Anders Åkeson.

Förseningen gör att Rakels föregångare inte kan skrotas.

– Det gamla systemet kommer inte att fasas ut, säger Jörgen Berggren, som är polisens projektledare.

– En bättre bild av när vi kan hantera nedmonteringen har jag inte förrän nästa vecka.

Tidigast om ett halvår kan polisen börja använda Rakel som avsett.

– Lösningen levereras stegvis våren 2008 i en första fas. En andra fas kommer senare under våren 2008, säger Jörgen Berggren.

ANNONS

It-konsultföretaget Steria har sålt systemet Cortex till polisen. Steria har redan tagit betalt för att bygga ihop Rakel och Cortex.

– Vi har sålt en påbyggnad till Rakel som förutsätter att Rakel fungerar. Den kommer att implementeras den dagen Rakel fungerar. Tills dess är vi inte inblandade, säger Carl Rand som sålt Cortex till polisen.

Ni har inte börjat?

– Nej, exakt. Vi har sålt en kromlist till en bil. Det förutsätter att bilen fungerar, men biljäveln är ju inte klar än. De har problem med ljudet.

När ska ni börja integrera Cortex med Rakel?

– Det beror på när bilen blir klar. Det levereras i faser för vår del. Vi har levererat delfaser. Vi antar att det kommer igång om ett halvår.

Carl Rand uppger att den ursprungliga beställningen på 20 miljoner kronor är levererad. En tilläggsbeställning på 5 miljoner kronor är inte klar.

När skulle de sista delarna ha levererats?

ANNONS

– Det är tvistligt. Specifikationerna har förändrats. Det pågår ett projekt. De förändringar de vill ha med är inte beställda än, säger Carl Rand.

Steria skulle levererat lösningen 2006 enligt polisens projektledare Jörgen Berggren. Hittills i år har polisen betalat 10 miljoner kronor till Steria.

Har ni begärt ersättning för förseningen?

– Det är det vi diskuterar med dem. Det kan jag inte kommentera. Vi diskuterar också med Krisberedskapsmyndigheten. Det kan jag inte heller kommentera, säger Jörgen Berggren.

Nils Svartz på Krisberedskapsmyndigheten har förståelse för de poliser som vill slippa bära runt på flera olika radiosystem.

Var det naivt av polisen att tro att Rakel skulle fungera med ledningssystemet från början?

– Man kan ju säga att då har vi gjort en felbedömning. Det är beklagligt när vi gör bedömningar som inte håller. När man bygger upp ett sådant här system är det så stort och komplext att man får liksom räkna med att man stöter på problem som är så stora att man inte kan lösa dem på två veckor. Det är beklagligt, för det har konsekvenser för verksamheten, men det är ingen katastrof.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]