Michael Nordstrand döms till fängelse i tre år och tre månader.
Fd advokat döms för grov förskingring
Mest läst i kategorin
Den tidigare advokaten Michael Nordstrand döms till fängelse i tre år och tre månader för grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Detta meddelar Stockholms tingsrätt i en dom.
Domstolen meddelar även ett näringsförbud på fem år.
Michael Nordstrand ska dessutom betala ett skadestånd om drygt 12,1 miljoner kronor jämte ränta till den tidigare klienten Real Omsorg i Stor Stad AB.
Michael Nordstrand har genom bland annat advokatfirman Vega haft två klientmedelmedelskonton. Målet rör just dessa klientmedelskonton, vilka Michael Nordstrand använt för att klara av akuta likviditetssituationer i sina advokatverksamheter.
Hans agerande har lett till kedjereaktioner där nya pengar använts för att täcka upp gamla uttag.
”Om det inte fanns pengar på företagskontot tog den anställde pengar från klientmedelskontot. Han var självklart medveten om att så skedde. Medlen på klientmedelskontot kom att användas som ett extra företagskonto”, refererar domstolen till den tidigare förhören.
Han har tidigare berättat hur han kämpade för att rädda advokatverksamheten och att det då ska ha skett en sammanblandning mellan företagskontot och klientmedelskontot. Advokatverksamheten gick med underskott och han försökte att lösa situationen genom att betala skulderna.
Michael Nordstrand uppgav att han inte stod för överföringarna mellan klientmedelskontona och företagskontot men att de skedde på hans uppdrag av en anställd.
Under tingsrättsförhandlingarna kom dock nya uppgifter fram. Michael Nordstrand erkänner inte längre att han haft ansvar för överföringarna från klientmedelskontona.
Han förnekar att han känt till överföringarna från klientmedelskontona. Han lägger istället skulden på en anställd som haft ansvaret för den löpande bokföringen samt för större betalningar.
Michael Nordstrand uppger att han fick kännedom om de olovliga överföringarna först efter att han avträtt som likvidator för Real Omsorg i mars 2012.
Han uppger vidare att det som han tidigare sagt i förhör var ett ”falskt erkännande” som han gjorde i panik för att han var rädd att anhållas och häktas och dessutom för att skydda sin anställda.
Personen som Michael Nordstrand nu lagt skulden på berättar i förhör att det alltid var han som lämnade uppdrag om att överföringar skulle göras från klientmedelskontot till företagskontot.
Stockholms tingsrätt skriver i sin bedömning att det inte är trovärdigt att Michael Nordstrand inte känt till att klientmedel tagits i anspråk för att betala kostnader i advokatverksamheten eftersom han var väl medveten och kände till att advokatbyrån hade likviditetsproblem.
Den förklaring till varför Michael Nordstrand gav ett så kallat falsk erkännande ”framstår enligt tingsrättens mening som konstruerad”.
Tingsrätten slår även fast vid att den anställde inte hade något eget intresse av att överföra klientmedel till företagskontot.
Michael Nordstrand vann en av åtalspunkterna då målsäganden i det fallet inte hade lika övertygande minnesbilder av fakturor och transaktioner som han hade.
Bokföringsbrottet handlar om en faktura på 1,6 miljoner kronor som ställts ut till en av Michael Nordstrands klienter trots att inget arbete varit utfört. den osanna fakturan har dock tagits upp som en intäkt i bokföringen. Denna skulle istället ha tagits upp som en skuld till klientbolaget då Michael Nordstrand uppgett att detta var ett lån som tagits.
Michael Nordstrand bad domstolen om nåd rörande eventuell påföljd på grund av hans yrke. han menar att det kan bli svårt för honom att fortsätta som jurist om han fälls. Tingsrätten har tagit detta i beaktande och skriver att straffvärdet för den brottslighet som han döms för motsvarar fyra års fängelse. Med tanke på att han även får näringsförbud i fem år bestäms påföljden till 3 års och tre månaders fängelse, enligt domen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.