Samtidigt som antalet humrar blir allt fler slår lågkonjunkturen till mot hummersafarin på Västkusten.
Färre affärsmän på hummersafari
Mest läst i kategorin
– Vi är de som har hållit på längst här på kusten, säger Stefan Hjelmér, som tillsammans med sin fru äger det lilla hotellet Handelsman Flink på Orust.
– Anledningen till att vi är så stora är för att vi är yrkesfiskare och kan gå ut oavsett väder. De andra är begränsade till vädrets makter och kan max dra upp fjorton burar.
Beträffande hummersafarin är det en stor skillnad på årets efterfrågan jämfört med fjolårets.
– När humemrsafarin gick som bäst hade vi mellan 400 till 500 stycken anmälningar. I år är det dryga hälften, säger Stefan Hjelmér.
De flesta som kommer är vanliga turister, främst par, men också mindre företag som åker med sina kunder och kombinerar det med en konferens.
Enligt Stefan kommer näringslivsbesökarna främst från Göteborg och Stockholm och tar ofta med sig anställda vid sina dotterbolag i Schweiz, Italien och Tyskland.
– Det är ofta något svenskt företag som har ett dotterbolag där som vill göra något speciellt för dem.
Men antal affärsmän har minskat i år.
– Vi såg ett visst tapp redan förra hösten. Än så länge är det svårt att avgöra hur det verkligen blir eftersom de bokar tätt inpå.
Att ha hummersafari är viktigt för hotellet.
– Ute hos oss är det svårt att hitta på någon annan grej under hösten. Så det här med hummersafari är viktigt eftersom det är svårt att sälja andra aktiviteter under september oktober, förklarar Stefan Hjelmér.
– Vi är ett litet hotell och ser att detta innebär ett inkomstbortfall för oss.
Å andra sidan har sommaren varit bra, över förväntan har den varma säsongen överträffat fjolårets nivåer. Det beror bland annat på den svenska kronan i förhållande till den danska.
– Vi har mycket mer danskar än vi någonsin haft, säger Stefan Hjelmér.
Hur står sig hummern på västkusten?
– I och med att det är mindre vanlig fisk, eftersom det är så utfiskat, finns det mer hummer. Nu har årets hummersäsong inte börjat så det är svårt att säga. Men så bra som det var i fjol har det aldrig varit.
Sänks hummerpriserna då?
– Det är samma antal fiskare så därför påverkas priserna inte prisnämnvärt.
Varför blir det inte fler fiskare?
– Det är ju en konst. Det är ingenting man lär sig på ett år eller två.
Vad är jobbigast när man är ute på hummersafari?
– Det är nästan bara positivt om det är lite jobbigt. De betalar ju för att uppleva lite äventyr. Många tycker det är tuffare om det är blåst eller regn. Sedan är det lite jobbigt fysiskt att dra sådana här burar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.