Realtid

Fängelsestraffen kvarstår i Cefour-målet

Sara Johansson
Uppdaterad: 29 apr. 2015Publicerad: 29 apr. 2015

Även Svea Hovrätt dömer Mats Krönlein och Dejan Shabacker till två års fängelse för grovt svindleri och grovt insiderbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svea hovrätt håller med Stockholms tingsrätt och dömer likt underinstansen Mats Krönlein och Dejan Shabacker till två års fängelse för grovt svindleri och grovt insiderbrott.

Även den tredje, av tingsrätten dömda, mannen behåller sitt straff som uppgår till ett års fängelse.

Enligt domstolarna har Krönlein och Shabacker haft uppsått att begå svindleribrott då de genomfört transaktioner på marknaden och då de medverkat till att lämna vilseledande information till bolagets styrelse och aktiemarknaden under sommaren 2013.

Samtliga yrkade till hovrätten att bli frikända medan åklagaren yrkade att döma trion till längre fängelsestraff. Åklagaren yrkade på tre års fängelse för Mats Krönlein och Dejan Shabacker och två år för den tredje mannen.

Dejan Shabacker som döms för grovt svindleri och grovt insiderbrott pekas ut som den som fått en vinst på handlingarna. Domstolen håller med och kvarstaden om drygt 8,9 miljoner kronor kvarstår.

Den teoretiska vinsten på insiderbrottet uppgår egentligen, enligt åklagarna, till närmare 11,5 miljoner kronor men eftersom aktierna delvis såldes senare, då aktiekursen sjunkit, uppgår den realiserade vinsten till det förverkade beloppet (det ovan nämnda beloppet).

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det är skäligt att detta belopp förverkas.

När det gäller svindleribrottet och de pressmeddelanden som bolaget skickats ut skriver hovrätten att man ”delar tingsrättens bedömning att informationen lämnats i syfte att påverka priset på Cefour-aktierna”.

ANNONS

Vidare har domstolen konstaterat att ”det är ostridigt att något letter of intent eller någon avsiktsförklaring med ett kroatiskt bolag aldrig ingåtts skriftligen. Det finns inte heller någonting som tyder på att några muntliga avtal träffats”.

Hovrätten skriver även att det inte finns någonting som ”talar för att det fanns någon läckagerisk överhuvudtaget och det är uppenbart att Mats Krönlein och Dejan Shabacker, som tingsrätten funnit, sökt skapa intrycket av en sådan risk genom eget agerande. Hovrätten delar därför tingsrättens bedömning att syftet med att kontakta Aktietorget den 29 juli 2013 var att stoppa handeln med aktierna i Cefour”.

Ett av de misstänkta felaktiga pressmeddelandena rörde ett indikativt bud som ska ha förberetts och som skulle följas av en formell due diligence. Hovrätten anser ”att uppgifterna sammantagna och sedda i sitt sammanhang är vilseledande samt att publiceringen av dessa skett uppsåtligen. Hovrätten delar också tingsrättens bedömning om att informationen lämnats i syfte att påverka priset”.

Näringsförbuden på fem år för Krönlein och Shabacker respektive tre år för den tredje mannen kvarstår.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]