Investmentjätten investerar i egna fonden, och kammar hem storkovan på avgifter och positionerar sig för en framtvingad IPO.
Facebookfond trippelklipp för Goldman Sachs
Mest läst i kategorin
Företag med mer än 500 ägare måste rapportera som börsbolag i USA. Men genom att samordna ägandet i fonder kan det gå att kringgå reglerna.
Realtid.se berättade i måndags om hur Facebook nu tar in två miljarder dollar i nytt riskkapital till en värdering av hela företaget på 50 miljarder dollar – 100 dollar per användare eller 25 gånger de uppskattade intäkterna för 2010.
Goldman Sachs skaffar fram merparten av pengarna, 1,5 miljarder dollar, genom en ny fond.
Investmentbanken köper också själva in sig i sin egen fond för 375 miljoner dollar. Det motsvarar inte ens en procent av ägandet i hela Facebook. Ändå väntas banken här göra sin största förtjänst i sammanhanget – men först när det blir läge att sälja innehavet.
Om inte staten sätter stopp. Kritiken mot hur banker köper in sig i sina egna produkter har stöd i lagen. Det var ju ompaketerade dåliga lån som bankerna köpte av sig själva som var den utlösande faktorn för finanskrisen 2008.
Nu under januari väntas amerikanska myndigheter ta ställning till hur den så kallade Volcker-regeln ska tillämpas just för att komma till rätta med det här. Det är en del av det regulatoriska paketet Dodd-Frank som kom till som en reaktion på finanskrisen.
Men redan innan dess kan Goldman Sachs räkna med att dra in åtskilliga miljoner dollar bara i startavgifter från andra investerare som vill vara med i fonden.
Sedan kan banken ta en ordentlig förvaltningsavgift för det unika erbjudandet att få vara med och äga Facebook. Det kräver ju lite extra handpåläggning att klara granskningen från finansinspektionen Securities and Exchange Commission som nu håller ett extra öga på Facebook, Twitter, Linkedin och Zynga.
Om SEC underkänner upplägget och tvingar Facebook till börsen så är Goldman Sachs nu optimalt positionerade för att kamma hem uppdraget som underwriters vilket lär ge ytterligare tiotals miljoner dollar. Det blir aktuellt under 2012, enligt de bedömare som uttalat sig.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg har antytt att börsen hur som helst inte är något omedelbart förestående alternativ: ”Don’t hold your breath”.
För visst är risken i dotcombolagen fortfarande minst lika hög som i fastighetsmarknaden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.