Bioenergin kan bara ersätta en mindre del av oljan i Sverige. Produktionen kan ökas med ytterligare 40 procent – men sedan är det stopp. Det hävdar Kungliga vetenskapsakademien i en kritisk rapport.
Experter kritiska till bioenergin
Mest läst i kategorin
Rapporten, som tagits fram av akademiens energiutskott, sågar därmed den statliga Oljekommmissionens slutsats att bioenergin kan öka med det dubbla fram till 2050.
Detta är knappast möjligt, enligt rapporten. Energitillförseln från bioenergin i Sverige är i dagsläget 108 terrawattimmar (TWh. Om uttaget från skogen och jordbruket sköts på rätt sätt kan tillförseln öka till 150 TWh, men inte så mycket mer.
– Där någonstans går taket, säger Sven Kullander, ordförande för energiutskottet och professor emeritus i högenergifysik vid Uppsala universitet.
Orsaken är att ytterligare uttag från skogen skulle medföra stora utsläpp av koldioxid. Skog som avverkats och eldas upp innebär alltid stora utsläpp när det kol som binds av de levande träden frigörs som koldioxid.
Detta gör ingenting så länge ny skog ersätter den avverkade. Men i ett kortare tidsperspektiv på 50 till 100 år kan alltför stora uttag medföra att nollsummespelet bryts och utsläppen ökar mycket snabbare än vad den uppväxande skogen hinner absorbera. Och det är just de närmaste 50 till 100 åren som är kritiska för om koldioxidhalterna i atmosfären ska kunna hållas på acceptabla nivåer.
Om inte den svenska skogen ska omvandlas från kolsänka till kolkälla är det med andra ord omöjligt att nå upp till de nivåer som Oljekommissionen kom fram till.
– Det är egentligen förvånande att den svenska skogen under så lång tid har varit så effektiv på att fånga in koldioxid, säger Sven Kullander.
Vatenskapsakademien varnar också för att bioenergin innebär stora risker för den vilda faunan och floran, framför allt i många tropiska länder. Rovdriften och skövlingen i Indonesien för att få fram palmolja är ett exempel på hur tokigt det kan bli när okunskap får råda.
Även odlingsmark riskerar att tas i beslag för odling av energigrödor. Akademien menar att i valet mellan livsmedel och drivmedel måste produktionen av mat prioriteras.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.