"Vi har varit tvungna att lämna landet".
Experten om hotbilden mot svenska affärsmän
Mest läst i kategorin
– Det har blivit vanligare i Sverige att objekten kartläggs en längre tid innan man slår till. Tillvägagångssättet påminner om tiger-kidnappningar. Det hävdar en expert i personsäkerhetsbranschen.
Han vill ändå inte överdriva säkerhetshotet mot dagens affärsmän i Sverige. Skulle det ändå vara så illa att det verkligen finns ett hot mot en viss person säger det sig själv att det både blir komplicerat och dyrt att ha personskydd dygnet runt.
Därför är det vanligaste man abonnerar på så kallade trygghets-abonnemang:
– Det innebär att vi är tillgängliga dygnet runt och kan rycka ut om det uppstår ett verkligt hot, säger experten. Men denna tillägger att det bara är förutsatt att en fullständig analys om säkerhetssituationen har utförts.
Visserligen hör rena brandkårsutryckningar till absoluta undantagsfall, men om det skulle gå så långt har experten en tung erfarenhet bakom sig.
Han har bland annat
utbildats och jobbat utomlands under en längre tidsperiod och vid flertalet fall varit med om kidnappningsförsök på sina klienter:
– Jobbar man för en klient
som reser till 2-3 länder i veckan krävs tyvärr ad-hoc-lösningar. I något fall gick det så långt att vi var tvungna att evakuera från landet vi befann oss i, säger han.
Han har skrivit på sekretessavtal för vilka klienter han arbetar eller har arbetat med genom åren, men det rör sig bland annat om affärsmän.
Experten menar att den omskrivna kidnappningen i Sverige, där förövarna tog sig in i en affärsmans lyxlägenhet i centrala Stockholm och tvingade denne att föra över flera miljoner kronor, kan bli vanligare i Sverige framöver.
Fenomenet påminner om tiger-kidnappningar, vilket enkelt förklarat innebär att förövarna kartlägger objektet en längre tid. Skillnaden är att vid typiska tiger-kidnappningar så frihetsberövar man ett offer, ofta en anhörig, för att få en annan person att utföra eller hjälpa till i ett brott.
På Irland till exempel är det inte alls ovanligt med den här typen av utpressningar. Det är inte vanligt i Sverige i dagsläget, men ett problem i sammanhanget är att den svenska öppenheten med offentlighetsprincipen gör oss något mer sårbara på individnivå än i andra länder.
Ett mer klassiskt fall rör snarare Securitas Depot Tonbridge i Kent, England, den 22 februari 2006. Personer utklädda till poliser kidnappade säkerhetschefen för att sedan åka hem till honom och frihetsberöva familjen. På det sättet fick man honom att hjälpa till i brottet, som den gången blev runt 50 miljoner pund.
Experten är inte särskilt positiv inställd till att svenska medier som publicerar ”rikemanslistor” då detta faktiskt ökar hotbilden. Ett ytterligare problem i sammanhanget är internet.
Här brukar säkerhetsbolagen rekommendera att man är vaksam över vilken information som finns att tillgå ute på internet kring olika registertjänster och sociala medier såsom Facebook et cetera.
De råder också folk att googla sig själv och sin familj för att se om exponeringen känns ok eller inte.
Det vill säga i förhållande till det arbete man har utfört och därigenom förknippade hotbilder. I rena undantagsfall uppstår riktigt hotfulla scenarion.Då är det skyddsväst et cetera som gäller:
– Det är endast vid ett fåtal tillfällen man står med solglasögon, kostym och öronsnäcka. Det vanligaste är att man går ensam och klädd för att smälta in, säger experten.
Hans råd till landets företagare och tyngre chefer är tydligt:
– Tror man på något sätt att man är mer utsatt än andra eller att man har nyckelanställd på företaget som eventuellt löper en större risk är det dags att göra en riktig analys och se vad som går att göra för att minska hotbilden, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.