Dagen innan Iqube stängde dörren för nya företag hade IVA kickoff för projektet "Innovation för tillväxt". Iqubes grundare Johan Staël von Holstein undrar varför han inte får vara med i sådana initiativ.
Exit Iqube, enter IVA?
Mest läst i kategorin
IVA-projektet ”Innovation för tillväxt” är en sorts arvtagare till regeringens globaliseringsråd, som efter två år avvecklas i år. Rådet tillkom på den nuvarande regeringens initiativ för att rusta Sverige för globalisering, och flera av rådsmedlemmarna är med även i IVA-projektets styrgrupp. SEB:s ordförande Marcus Wallenberg, exempelvis, är ordförande i styrgruppen, och talade om vikten av innovation på kickoffen, som Realtid.se rapporterade ifrån i form av ett bildspel:
– Vi wallenbergare har alltid brunnit för innovation. Exempelvis höll Enskilda Banken på att gå under när grundaren André Oscar satsade hårt på järnvägen på 1800-talet, sade Wallenberg till auditoriet.
Näringsminister Maud Olofsson följde upp med ett tal där hon lovade att följa upp gruppens arbete, som ska hålla på i ”2 + 2” år enligt projektledaren och har 20 miljoner kronor i budget utöver en massa pro bono-insatser.
– Jag tycker initiativet är jättebra, men jag kommer att kolla så att ni levererar något! sade Olofsson halvt på skämt men inte desto mindre en smula skarpt efter att ha påpekat att hon kommer ”från den privata sektorn, och därför är intresserad av att saker och ting verkligen händer”.
Några konkreta (mätbara) mål har projektet dock ännu inte. Marcus Wallenberg sade på Realtid.se:s fråga att det återstår att se om några sådana kommer att antas; än så länge är projektet i sin linda och styrgruppen har bara haft ett möte – där alla inte ens deltog. En projektkoordinator uppgav dock strax därefter, under buffémiddagen med mat från 80-talsguldkrogen Grodan i samma hus som IVA, att arbetet med att ta fram mål pågår, och beskrev en som det lät ganska gedigen process för att ta fram sådana mål.
Dagen efter IVA-mötet kungjorde inkubatorgrundaren Johan Staël von Holstein att han stänger dörren för nya företag i sitt Iqube (på vars hemsida han numera står som ”visionär”). Orsaken, uppger han på måndagen, var att han inte lyckades få existerande aktieägare att garantera 50 procent av den nyemission som behövdes för att driva verksamheten vidare i nuvarande skick.
Vad tror du om IVA-initiativet, kan det ersätta Iqube?
– Jag tycker att allt som görs för entreprenörsskap är bra, och Wallenbergs som via Investor varit en av Iqubes stora tillskyndare var villiga att fortsatta satsa. Men jag tror att alla sådana här stora initiativ, och då talar jag inte specifikt om IVA:s projekt utan om Almi, Innovationsbron, Vinnova och Nutek och så vidare, skulle gagnas av att låta pengarna komma närmare den enskilda lilla entreprenören.
Han fortsätter:
– Jag har stor respekt för de namn i styrgruppen du räknade upp, men tror however att de skulle lyckas bättre med folk som har hands-on experience av entreprenörsskap och ett starkt fokus på försäljning. Men jag blir aldrig tillfrågad om att sitta med i den typen av grupper.
Staël von Holstein tycker att mer offentliga medel borde slussas till inkubatorer av hans typ:
– Iqube är skalbart och skulle kunna finnas i varje stad i Sverige.
Bristen på ett småföretagarperspektiv kännetecknar enligt Staël von Holstein inte bara Sverige:
– I USA utgörs 18 procent av BNP av små och medelstora företag, men de får bara 2 procent av riskkapitalet. I Sverige tror jag att de siffrorna ser ännu sämre ut.
Kickoff-föreläsningen hos IVA innehöll en frågestund för auditoriet, och globaliseringsrådsledamoten Hans Bergström passade på att ställa en giftig fråga till Maud Olofsson om varför inget hände med rapporten, trots att fyra månader förflutit sedan rådet avlämnade den till regeringen. Den borde, tyckte Bergström, äntligen gå ut på remiss till berörda instanser. Bergström, gammal folkpartist och tidigare chefredaktör för DN, skrev en kolumn i DN i maj där han i samma anda manade till handling.
Innan Olofsson hann svara gjorde dock moderatorn Sharon Jåma att den enligt henne ”gangstrande” Bergström inte fick svar (förutom av Marcus Wallenberg, som lite skämtsamt sa att Bergström ”känner vi ju alla, han vill alltid vill ha svar innan ens frågan är ställd”), och efter en stund svarade Lars Leijonborg från sin plats på läktaren att saker och ting var på gång i rapportens kölvatten, något Olofsson i sitt tal strax därefter bekräftade.
Hans Bergström sade mellan föreläsning och bankett till Realtid.se att det hela egentligen var en straffsparksuppläggning till Olofsson:
– Jag hörde under dagen inifrån näringsdepartementet att något var på gång med remisser, och min tanke var att låta Maud Olofsson få säga det.
Men det omintetgjordes alltså av moderatorn. Lars Leijonborg, som var den som tillsatte globaliseringsrådet, sade i enrum till Realtid.se att dröjsmålet på fyra månader förmodligen berodde på att vissa delar av rapporten ansågs kontroversiella. Vilka ville han dock inte gå in på – det vore enligt Leijonborg inte helt lämpligt om han i sin roll som ordförande i rådet gick in på det.
Att den typ av stora initiativ för tillväxt och innovation som IVA-projektet och Globaliseringsrådet utgör ibland kan mynna ut i ingenting tycktes dock råda enighet om. Projektledaren Thomas Malmer hade exempelvis en slide med en massa rapporter, retoriskt frågande rubricerad något i stil med ”Behöver vi verkligen fler rapporter?”.
Huruvida IVA-projektet kommer att mynna ut i sådana underförstått meningslösa och dammsamlande rapporter återstår att se. Johan Staël von Holstein lär liksom Maud Olofsson följa saken.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.