UPPDATERAD IT-konsultmäklarföretaget eWorks grundare och storägare Jan Pettersson döms mot sitt nekande till villkorlig dom för otillbörlig marknadspåverkan i eWork-aktien. Åklagarens vittne: Sven Hagströmer, storägare via Öresund.
eWorks grundare dömd för kursmanipulation
Mest läst i kategorin
Jan Pettersson, 68-årig IT-miljonär i Hässelby, dömdes på torsdagen i Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter à 100.000 kronor för otillbörlig marknadspåverkan.
Domen gäller köp av eWork-aktier som genomfördes den 30 december via en mäklare på Kaupthing. Även mäklaren döms, men enbart till dagsböter à 27.000 kronor.
Pettersson var vid tiden för aktieköpen styrelseledamot i på den tiden First North-listade eWork, men avgick tre månader därefter av ”privata skäl”. I januari 2010 åtalades han (och i februari intervjuade Realtid.se den advokat som granskade eWork-personers ”handel och vandel” inför listbytet till Stockholmsbörsens smallcap-lista vid samma tid).
I domens åklagarsakframställningsdel står att Jan Pettersson vid First North-introduktionen i maj 2008 hade aktier i eWork till ett värde av 71 miljoner kronor. Till följd av finanskrisen på hösten samma år sjönk värdet till 31,5 miljoner den 29 december, men sedan början av oktober handlade Pettersson upp kursen genom att i slutet av varje handelsdag lägga ordrar via tre Kaupthing-depåer han förfogade över.
Som störst var kursökningen den sista december 2008, något ordförande Sven Hagströmer observerade och mailade styrelsen – där Pettersson satt – om. Pettersson mailade Hagströmer och förklarade att det var han som hade handlat i syfte att ”vårda” och ”stötta” kursen, varvid Hagströmer gick i taket och slog fast att saken skulle tas upp på ett styrelsemöte i februari 2009.
Handeln i fråga skedde under bara sex minuter: Pettersson köpte via sin mäklare 2.100 aktier på så sätt att aktiekursen steg från 19 till 24:80 kronor; runt 30 procent. Petterssons köp utgjorde 40 procent av dagens handel, och värdet av hans eget innehav ökade i och med kursstegringen med 9,3 miljoner kronor. Börsvärdet för hela eWork steg med 100 miljoner.
Åklagaren menar att slutkursen genom att den stigit så mycket gav en felaktig bild av eWorks kursutveckling under 2008 i årsredovisningens avsnitt om aktien.
På inspelningar av det samtal med mäklaren som gjordes under den aktuella dagen hörs Jan Pettersson säga bland annat ”hahaha, 26,53 procent!” (skillnaden mellan öppningskursen 19 kronor och 24 kronor), att han ville ”lyfta” kursen och att det hade varit ”jävligt snyggt att sluta på 27 och 27,80, 27,40”. Tillfrågad i rätten om dessa uttalanden har Pettersson hänvisat till jargong respektive inte kunnat förklara uttalandena, enligt domen.
Mäklaren besvarade det glada uttalande om 26,53 procent med ”det är bra jobbat”, men förklarade i rätten att detta enbart var en ”sammanfattning från hans sida av att Pettersson följt sin strategi och ökat sitt innehav av aktier i eWork under 2008”.
Efter Petterssons sista avslut på 24,80 kronor fanns en säljorder på 24 kronor som Pettersson inte köpte. I stället sade han till sin mäklare att ”då sänkte de till 24 då”.
Mäklarens svar:
”Nja, de måste ju göra ett avslut på det va.”
Detta var enligt mäklaren ”ren information” till kunden.
Petterssons uttalande om ”att han hatar att de jävlarna fortfarande säljer” samt att denne ville ”lyfta kursen” har mäklaren betraktat som kraftuttryck som han bortsett ifrån och i stället väntat på order.
Detta gick dock inte hem hos tingsrätten, som i domen skriver att det tydligt framgår att Petterssons syfte med handeln enbart var att lyfta kursen. Pettersson döms för uppsåtligt brott, men mäklaren bara för oaktsamhet eftersom rätten inte anser att uppsåt kan styrkas.
Förutom Sven Hagströmer vittnade bland andra Öresunds investeringsansvarige Erik Törnberg, styrelseledamot i eWork sedan 2006, Stockholmsbörsens chefsjurist Joakim Strid, samt Ekobrottsmyndigheterns finansspecialist Gerard De Geer till nackdel för Jan Pettersson.
Jan Petterssons advokat Tino Goetze säger till Realtid.se att han och Pettersson tänker överklaga domen, som Pettersson men inte Goetze läst i skrivande stund.
– Han har handlat utan uppsåt, säger Goetze som förklaring till varför ett överklagande planeras.
Realtid.se har sökt även börsmäklarens advokat Henrik Olsson Lilja, men utan att nå honom.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.