Lågräntan leder till att kunder söker alternativa fonder, enligt Nordea.
Europadistribution når framgång
Mest läst i kategorin
Privata och institutionella investerare söker sig allt mer mot alternativ till traditionella fonder i dagens låga ränteläge. Det gäller både nordiska och internationella investerare.
Nordea har inom ramen för sin kapitalförvaltning sett stora inflöden internationellt de senaste åren. Framför allt är fonden Nordea-1 Stable Return Fund den som hittills i år haft störst inflöden i Europa, enligt en sammanställning från Morningstar. Dessutom är Nordea på topp tio-listan sedan 2012 när det gäller distribution, också enligt siffror frpn Morningstar.
– Vi ser en väldigt tydlig efterfrågan för riskkontrollerade multi-asset fonder där. Man upptäcker att räntan är nästan noll så man vill ta mer risk men samtidigt är man försiktig med vilken risk man ska ta. Produkter som kan svara på det får väldigt snabbt väldigt stora flöden i marknaden, säger Nils Bolmstrand, chef för Product & Operations på Nordea Investment Management till Realtid.se.
– Det är ett ganska universellt problem – alla länder där räntan är på väg mot noll blir det här allt viktigare i.
Förra årets flöden i fonden slutade på 2,5 miljarder euro och hittills i år ligger inflödet nära 2 miljarder. Mycket av distributionen har varit i Spanien, Italien och Tyskland och har ökat i Storbritannien, Benelux-området och Asien.
Nordea har länge fokuserat på distribution utanför Norden, med representationskontor och etablering av säljkanaler via externa partners.
– Så egentligen kan man säga att det vilyckats göra är kombinera de upparbetade internationella distributionskanalerna vi har med en produkt som passar väldigt väl in i kundbehovet, säger Bolmstrand.
Majoriteten av kapitalet kommer från privata investerare men en del institutionellt kapital ligger också bakom.
I en rapport för tredje kvartalet förra året framgick att banken dubblat sitt wealth management-kapital sedan 2008. Den dåvarande investeringschefen Allan Polack uppgav då till Realtid att just en satsning på internationell distribution låg bakom ökningen. Bland annat blev Nordea den enskilt största fondförmedlaren för en tysk bank och Polack tog även då upp länder som Tyskland, Spanien och Italien som viktiga för framtida tillväxt inom segmentet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.