EU har inte lyckats förmå sina medlemsländer att stoppa hindren för fientliga övertaganden – då ett bolag försöker köpa ett annat trots motstånd från säljarens styrelse –, meddelar Europeiska kommissionen i en rapport, som släpps senare i dag.
EU-regler för fientliga övertaganden följs inte
Mest läst i kategorin
Efter 14 års debatt infördes reglerna 2004, skriver Financial Times, FT.
Kommissionens ursprungliga plan var att införa liknade regler som i USA, där större hänsyn tas till små aktieägare än företagens ledningar.
Aktieägare runt om i regionen har länge klagat på att de blir överkörda av storbolagens styrelser vid fientliga övertaganden. Styrelser som ofta är familjekontrollerade och har vänskapliga relationer med konkurrerande företag.
Regelverket var designat för att bryta ner de försvarsmekanismer som företagen använder sig av, till exempel utfärda nya aktier eller ge sig in i krångliga samarbeten med andra bolag.
Sverige och Tyskland var ledande i motståndet. Och i sista stund ändrade sig EU-parlamentet och reglerna fick tonas ner.
Klausulen som skulle tvinga styrelser att rådfråga aktieägarna innan de vidtar försvarsåtgärder fick göras om till frivillig istället för obligatorisk.
Men det verkar inte ha hjälpt.
Medlemsstaterna har enligt rapporten varit mycket framgångsrika med att utnyttja kryphål och det är fortfarande möjligt att försvara sig väl mot fientliga bud.
Endast Estland, Lettland och Litauen har valt att följa klausulen.
”Antalet medlemsstater som infört direktiven på ett protektionistiskt sätt är förvånande högt,” står det i rapporten, enligt FT.
Oron över protektionism i EU är stor, skriver tidningen. Rapporten kommer också i ett läge där debatten om växande makt för hedgefonder och private equity-grupper rasar för fullt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.