Realtid

EU-ledare pressas om grekisk kris

administrator
administrator
Uppdaterad: 24 mars 2010Publicerad: 24 mars 2010

Det drar ihop sig till en räddningsaktion för Grekland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagskvällen kom uppgifter om att ett avtal var ”nära” och att ett extra mini-toppmöte ska hållas på torsdag för euroländerna. Men beskeden var delvis motstridiga.

I det kompromissförslag som var på gång under kvällen uppgavs man ha hittat ett sätt att stödja Grekland. Det går ut på att eurozonens stöd ska bara blir komplement till lån från Internationella valutafonden (IMF).

– Det är ett blandat stöd, men IMF kommer att spela en central roll, uppgav en diplomatkälla för nyhetsbyrån AFP.

Enligt samma källa är det huvudsakligen Frankrike och Tyskland som har snickrat ihop förslaget, vilket i sin tur skulle innebära att Tyskland och förbundskansler Angela Merkel till slut backat från sitt motstånd att ekonomiskt hjälpa Grekland.

Men uppgifterna gick delvis isär på tisdagskvällen.

Nyhetsbyrån Reuters hänvisade till tyska tidningsuppgifter som sade att Grekland inte kommer att nämnas specifikt i den deklaration där överenskommelsen ska presenteras. Och en taleskvinna för den tyska regeringen ska också ha sagt att ”förbundskanslern inte gjort några som helst åtaganden”.

På torsdag och fredag hålls ett ordinarie toppmöte i Bryssel. Ett grekiskt räddningspaket har inte officiellt stått på dagordningen, men frågan blir omöjlig att undvika om ingen lösning hittats innan dess.

På tisdagen föreslog Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Spaniens premiärminister José Luis Zapatero att de 16 euroländernas stats- och regeringschefer ska ha ett eget toppmöte just innan det ordinarie startar.

ANNONS

Men frågan var om Angela Merkel skulle acceptera idén. Hon vet vem som brukar få öppna plånboken och hon vet hur illa tyska skattebetalare tycker om att betala för grekisk akuthjälp. Dessutom har Greklands premiärminister Georgios Papandreou inte begärt finansiellt stöd av EU ännu, något han troligen inte kommer att göra förrän han säkert vet att han inte får ett nej.

Enligt överenskommelsen som alltså uppges vara mycket ”nära” ska villkoren för IMF:s och de europeiska ländernas lån vara tuffa och kopplade till sanktioner mot dålig budgetdisciplin.

I april och maj måste Grekland låna uppemot 20 miljarder euro för att hantera sitt skuldberg och då kan krisen bli akut.

Tysklands krav för att gå med på att rädda Grekland har enligt uppgifter som läckt ut för det första varit den grekiska regeringen måste ha uttömt alla andra möjligheter att få lån på de internationella kapitalmarknaderna. För det andra måste IMF stå för en väsentlig del av räddningspaketet och för det tredje måste EU-länderna gå med på att förhandla om hårdare regler för bättre budgetdisciplin, även om det innebär att EU:s fördrag måste förhandlas om.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]