Högutbildade från världen ska ges en snabbfil till jobb i EU och med ett blåkort kunna flytta runt.
EU inför frikort för högutbildade
Mest läst i kategorin
EU-kommissionen vill också sätta en lägsta nivå för invandrares rättigheter.
– Med blåkortet (blått efter EU-flaggans färg) sänder vi signalen att välutbildad arbetskraft är välkommen i EU. Men det handlar inte om att öppna för 20 miljoner eller ge någon in blanco-check för invandring, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en på en presskonferens i Strasbourg, där förslagen presenterades.
Dels handlar det om att skapa en enhetlig ansökan för högkvalificerade som vill arbeta i EU, i samtliga 27 medlemsländer, dels handlar det om ett förslag som ska garantera dem som lagligt invandrat till EU en miniminivå vad gäller rättigheter.
– Mycket positivt, säger migrationsminister Tobias Billström (m) till TT. Han välkomnar försöken att lagstifta om laglig invandring av arbetskraft där behov, inte kvoter, får avgöra.
Skälen till att föreslå ett blått kort, inspirerat av USA:s gröna kort, är mestadels ekonomiska.
EU har brist på högutbildade som kommer från länder utanför Europa, flera gånger mindre än länder som Australien, USA och Kanada. Det antas skada tillväxten. Samtidigt minskar födelsetalen på de flesta håll inom EU och ger dålig återväxt.
EU-kommissionen tror att det är för krångligt för högutbildade att söka sig till Europa. Vill man därefter röra sig inom EU måste hela processen göras om.
Högkvalificerade, från Indien, Kina eller något afrikanskt land till exempel, ska kunna få svar på sin ansökan inom 30 dagar.
För att komma i fråga måste de visa upp ett jobbkontrakt och lönen ska vara minst tre gånger högre än minimilönen i landet i fråga. Det blå kortet är ett uppehålls- och arbetstillstånd som ger rätt att stanna i landet i två år. Efter två år kan den enskilde flytta till ett annat EU-land om han eller hon har löfte om arbete där. Det ska också vara lättare att snabbt ta med familjen.
Men vart och ett av EU-länderna avgör behovet.
– Det är inte Bryssel som avgör hur många eller behoven, sade EU-kommissionären med ansvar för migration, Franco Frattini, på presskonferensen.
För att EU inte ska tappa länder i tredje världen på kunskap de är i stort behov av ska rekryteringen ske etiskt, enligt kommissionen. Tanken är också att blåkortsinnehavare ska flytta tillbaka efter två år med nya kunskaper.
Nästa år tänker kommissionen föreslå hur säsongsarbetare lättare ska kunna söka sig till EU.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.