EU ökar nu pressen på övriga världen i klimatfrågan.
EU höjer klimatribban
Mest läst i kategorin
Även u-länderna måste begränsa sina utsläpp, enligt EU-kommissionen.
Den globala kostnaden för att bekämpa klimathotet beräknas till hisnande 175 miljarder euro per år.
Beloppet nämndes när kommissionen på onsdagen redogjorde för sin förhandlingsposition inför decembermötet i Köpenhamn i år då ett nytt globalt klimatavtal ska sjösättas.
– Det låter som ett mycket högt tal. Men jämfört med världens samlade BNP är det inte så mycket och siffran ligger i linje med vad som sagts tidigare, säger miljöminister Andreas Carlgren.
För att temperaturen inte ska öka med mer än 2 grader måste de globala utsläppen nå sin topp senast 2020 och sedan minska med minst 50 procent av 1990 års nivåer till 2050, anser kommissionen.
EU beslutade redan förra året att unionens koldioxidutsläpp ska minska med 20 procent till 2020. Förhoppningen är att även USA ska lägga sig på samma nivå.
På u-länderna går det inte att ha samma krav, enligt kommissionen. Därför föreslår man att de ska begränsa sin utsläppsökning så att de 2020 ligger 15-30 procent under den nivå de skulle ha legat på om de inte gör något alls.
Det innebär i praktiken att länder som Kina kommer att få fortsätta öka sina utsläpp ytterligare några år, men att ökningen dämpas väsentligt.
– Det är nytt att EU nu formulerar förväntningar på andra länder, säger Andreas Carlgren.
Exakt vilka krav som bör ställas på utsläppsjättar som Kina och Indien är dock oklart.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.