Realtid

Ett mål kan betyda så mycket

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 aug. 2004Publicerad: 25 aug. 2004

(Niclas) Idag har blårandiga Djurgården chansen att ekonomiskt trygga åtminstone den närmaste framtiden. Och svartvita Juventus måste vinna för att balansräkningen ska gå ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vinst för Djurgården ikväll på Råsunda betyder en plats i Champions Leagues gruppspel. Och ett antal sköna miljoner på banken. AIK tjänade i runda slängar 40 miljoner kronor på sin medverkan för ett antal år sedan och Helsingborg, Sveriges senaste framgång i turneringen, inkasserade ungefär 50 miljoner. Netto.

För motståndarna, börsnoterade italienska topplaget Juventus är det endast vinst som räknas. Där Djurgården har allt att vinna har Juventus budgeterat med Champions League-pengarna och tål inte en förlust.

Aldrig tidigare har det funnits så mycket pengar i fotbollen. Gigantiska tv- och sponsorkontrakt har fått fotbollsmarknaden att explodera. Bara Champions League ger klubbarna över fyra miljarder kronor per år. Tack vare att de stora fotbollsländerna är högre rankade och har en lättare väg in i Champions League är det ofta samma klubbar som delar på pengarna. År efter år. Chansen finns alltid för ett lag från någon av Europas blåbärsnationer att slå sig in bland toppklubbarna men de stora vinnarna är som alltid lag som Real Madrid, Manchester United, Bayern München och så vidare.

-Varje år blir konkurrensen sämre. Vem kan slå dessa klubbar som drar in miljoner och åter miljoner kronor? menar Andy Burnham, den engelska regeringens särskilda utredare av fotbollsindustrin.

Men snart kanske inte de mindre fotbollsländerna får ens en mikroskopisk chans att vara med och dela på miljarderna. Uefa slåss med näbbar och klor för att trygga Champions Leagues fortsatta existens och tvingas investera mer och mer pengar i turneringen. På motsatta sidan står G-14 gruppen, en sammanslutning av de största, mest framgångsrika – och rikaste klubbarna i Europa.

G-14 gruppen, som innehåller 18 klubbar (!), bildades 1998 vid ett hemligt möte i London och dess syfte är att tillvarata de inblandade klubbarnas intressen. Första åtgärden var att sondera terrängen inför bildandet av en egen liga – Super League. En liga som hade lagt beslag på det mesta i fotbollseuropa inklusive publikintresse och pengar. Planerna på den egna ligan är skrinlagda men absolut inte bortglömda; ett mäktigt påtryckarvapen. UEFA kröp till korset och höjde insatserna – ytterligare miljoner pumpades in i Champions League. Och vid ett möte i Valencia nyligen återupprepade G-14 gruppen kravet på ersättning till klubbarna för att släppa iväg spelare till landslagsspel.

Fotbollen blir således mer och mer en idrott där pengarna styr och där den nationella identiteten, grunden för Fotbolls-VMs position som världens största tävling, håller på att ersättas av en klubbdito där de bästa spelarna tvingas välja arbetsgivarens sida gentemot landslagets.

Och i klubbfotbollens Europa blir rik bara rikare medan de fattigas chans till en plats i solen – Champions League – kanske ytterligare begränsas.

ANNONS

Fotbollen är inte längre endast en idrott utan i allra högsta grad en produkt. Det menar också Rodolfo Hecht, ideologen bakom G-14 gruppen:

-Europa har bara en produkt som kan tävla med Hollywood – fotboll.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]