Realtid

Ett år kvar till valet - vem vinner?

Helene Rothstein
Uppdaterad: 17 sep. 2009Publicerad: 17 sep. 2009

Ett år kvar till valet. Det är brännande jämnt mellan det röda och blå laget. Det lag vinner som lyckas med vad Alliansen åstadkom år 2006: berätta berättelsen om morgondagens Sverige. Experterna riktar kritik mot båda blocken: Ersätt floskler och skryt med vision.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 19 september 2010 är det val. Vi har ett spännande valår framför oss. Enligt Synovates undersökningar var det mest jämnt mellan blocken i april, med ett borgligt övertag på en tiondels procentenhet, 47,2 mot 47,1.

Sedan dess har S, V och Mp ökat. I Synovates senaste mätning låg de rödgröna 4,7 procentenheter över de borgerliga; 49,7 mot alliansens 45.

Realtid.se har intervjuat tyckare och experter för att få deras åsikt om vilka som blir de viktigaste valfrågorna och vilket block som vinner valet.

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate

Vilket block vinner?

– Det är 10.000-kronorsfrågan. Visste jag det skulle jag låna mycket pengar
och spela på vinnaren.

– Det är relativt jämnt, fortsätter han.

– Samarbetet mellan Mp, V och S är inte så långt gånget. Det är inte förrän i samband med vårens budgetpropp som de presenterar en gemensam ekonomisk politik. Innan dess är det svårt, nästintill omöjligt, att veta hur det blir.

ANNONS

Enligt Nicklas Källebring handlar det om vilka frågor som står i centrum under valrörelsen.

– Handlar det om ekonomi och arbetslösheten har Alliansen en fördel. Men får vi en
valrörelse som handlar om utförsäkrade ur välfärdssystemet har de rödgröna en större chans.

Är det ett ovanligt svårt år?

– Nej, men rörligheten inom väljarkåren ökar och blir allt mer oförutsägbar. Väljare bestämmer sig allt senare. I Sverige har rörligheten ökat under lång tid. Man är något mer rörlig i storstäder, men där är också befolkningen yngre.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren…

… är mer säker på sin sak.

– Sossarna vinner valet! Om vi slår samman tre års opinionsmätningar så har inte Alliansen varit uppe till ytan en enda gång, säger han.

Därför, menar Ljunggren, blir prognosen att Alliansen inte heller kommer upp till ytan.

ANNONS

– Möjligen som ett gasfyllt lik.

– Men Fredrik Reinfeldt kommer ändå att sitta kvar vid makten genom att han bildar regering med stöd av Sverigedemokraterna. Han har glidit på frågan om synen på SD och gjorde det så sent som i förrgår igen.

Peter Wolodarski, politisk redaktör i Dagens Nyheter…

… tror inte Reinfeldt bildar regering med Sverigedemokraterna om de kommer in.

– Däremot kanske han regerar vidare med SD:s passiva stöd, säger han.

– Mellan blocken blir det oerhört jämnt. De undersökningar som gjordes för ett par år sedan pekade mot att det var kört för Alliansen. Men Mona Sahlin spelar dem i händerna genom samarbetet , som tar Socialdemokraterna vänsterut.

Den socialdemokratiska högersida som blir över försöker Alliansen att knapra in på, menar Wolodarski.

Att bilda en rödgrön allians var enligt honom ett misstag, ”en panikåtgärd” från Socialdemokraternas sida.

ANNONS

– Frågan är vilken slutsats Socialdemokraterna skulle dra efter det förra valresultatet. Huvudskälet till att de inte vann var en trötthet på deras långa regeringsinnehav. Moderaterna kom in och ville ha förändring. Allianspartierna kändes fräscha och samspelta.

– Mona Sahlin har inte koll på läget under den ekonomiska krisen. Reinfeldt och Borg har gett intryck av att vara mer ansvarstagande. I motsats till den förra lågkonjunkturen 91–94 skuldbeläggs inte nuvarande borgerliga regering.

Även om V, Mp och S inte kommer att presentera sin slutgiltiga gemensamma politik förrän i april menar Wolodarski att de är tydliga i sin profil redan nu.

– De går till val tillsammans med budskap om höjd skatt för att satsa på välfärden, och de är skeptiska till vinst för bolag inom vård och omsorg.

Men mycket kan hända.

– Arbetslösheten ökar kraftigt och kommer att fortsätta göra det till nästa val. Det påverkar stämningsläget. De nya ersättningsnivåerna är betydligt mindre generösa. Det är möjligt att de borgerliga tappar där.

Valforskaren Sören Holmberg, professor i statsvetenskap…

…menar att det var ganska rimligt att Socialdemokraterna bildade en koalition med V och MP.

ANNONS

– Det var väldigt längesen S var ensamma, höll jag på att säga. Socialdemokraterna har länge haft en halvkoalition med vänstern och Miljöpartiet. Frågan är om de skulle acceptera att det fortsatte så.

Sören Holmberg hänvisar till SOM-undersökningar där sysselsättning är en av de viktigaste frågorna.

– Här handlar det om vilket block som kan ingjuta mest förtroende hos det svenska folket.

Den gamla sanningen, fram till valet 2006, var att Socialdemokraterna ansågs äga frågan, men det förändrades i förra valet

– Då övergick det till Moderaterna, frågan om vem som anses kunna hantera sysselsättningen bäst är mycket jämnare nu.

Andra frågor som engagerar, enligt de senaste SOM-undersökningarna, är utbildning, sjukvård, äldreomsorg, ekonomi och miljö.

– Däremot anses inte flykting- eller skattefrågor vara lika viktigt.

Holmberg påpekar att valrörelsens viktiga frågor även beror på vad partier och massmedier väljer att fokusera på under valrörelsen.

ANNONS

För första gången står två koalitioner emot varandra samtidigt som ett antal småpartier som Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt Initiativ står och bankar på dörren till riksdagen.

Sören Holmberg betonar vikten av mindre partier då dessa tar utrymme i debatten under valåret och drar röster från de stora partierna.

Att hålla sams mellan blocken är centralt. Holmberg tar upp det norska valet där det borgerliga inbördeskriget ledde till att det i slutänden inte blev en borgerlig regering.

Svenska Dagbladets politiska chefredaktör PJ Anders Linder…

… tror att regeringen sitter kvar. Han tar upp slitningar i vänsterblocket som en orsak.

– Miljö- och Vänsterpartiet är måttligt förtjusta i varandra. Det råder också för många frågetecken kring Mona Sahlins ledarskap.

I motsats till de senaste SOM-mätningarna tror PJ Anders Linder att skattefrågan blir en stor valfråga.

– Koalitionen har tydligt flaggat om att de vill höja skatterna, men bara för de rika. Alla förstår att ska man dra in mer pengar måste även vanliga löntagare dra sitt strå till stacken.

ANNONS

Men borgarnas vallöfte om att få fler i arbete?

– Ja, det blir inte lätt att säga ”vi har skapat fler jobb” men frågan är om det skulle ha skapats fler jobb med annan politik. Den avgörande frågan är om väljarna lastar regeringen för den rådande konjunkturen.

Utanförskapet har Alliansen rått på menar han, med mindre sjukfrånvaro och förtidspensionärer.

Vad är regeringens största problem?

– De tenderar att blicka tillbaka. Förfluten tid vinner man inga röster på, utan Alliansen måste tala om vad deras politik innebär för framtiden, för de kommande fyra åren. Och det vet vi rätt lite om.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan…

… håller inte med Linder.

– Alliansen har misslyckats med kärnfrågan: jobben och utanförskapet, säger hon.

ANNONS

Visst, Alliansen har betonat att förtidspensionering inte ska användas som ett gömställe för att förbättra statistiken men på ett genuint plan har de inte lyckats med att få fler människor in i arbete.

– För den borgerliga alliansen handlar det om att hålla kvar förtroendet. Men om de hanterar finanskrisen bra kan det ge Alliansen nytt förtroende, och hittills har de gjort ett anständigt jobb.

Vilket lag som lyckas är enligt Avellan avhängigt vem som lyckas göra det Alliansen gjorde i förra valet: att berätta berättelsen om hur vi ska skapa morgondagens Sverige.

– Just nu saknar båda lagen dessa berättelser. Och utan vision fixar de inte det.

Heidi Avellan anser att oppositionen är kvar på ”floskelnivå”, då de inte helt öppet har redovisat vad de vill.

– Fram till Socialdemokraternas kongress i slutet av oktober är det helt öppet. Vi vet inte mycket mer än att de rödgröna vill regera och höja skatterna.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT:s Rapport

– Det block vinner som kan skapa störst trovärdighet av sin bild om varför arbetslösheten är såpass hög som den är.

ANNONS

– Regeringen försöker trumma ut att det är den internationella lågkonjunkturen och att de gör så gott de kan. Den rödgröna koalitionen å sin sida menar att arbetslösheten mycket beror på att regeringen gör för lite och agerar för sent.

– Väljarna kommer att anse att arbetslöshet, sysselsättning och ekonomin är de viktigaste frågorna.

Alla valrörelser är extremt svåra att förutse, menar Mats Knutson och tar upp ”Faktor X” som i slutänden kan påverka valutgången.

Fakor X är till exempel Folkpartiets språktest, dataintrånget 2006 eller Jannes Josefssons valstugereportage.

– Denna faktor kan man aldrig bedöma på förhand.

Men trenden är att det inte sker så stora övergångar mellan blocken i samband med att Faktor X kastas in som brandfackla under brinnande valår.

– 2002 röstade många moderater på Folkpartiet på grund av språktestet och valstugereportaget. Och tvärtom röstade fler folkpartister på Moderaterna 2006 på grund av dataintrånget.

Därtill kan det uppstå renodlade skandaler.

ANNONS

– Men det är oerhört jämnt. Jag är väldigt glad över att jag inte har försökt förutspå valutgången och ser fram emot ett spännande valår.

Carl-Fredrik Jaensson, kommunikationsstrateg på Prime PR

– Den som lyckas bestämma vad valrörelsen ska handla om vinner. Sedan kan det komma en kris eller något annat emellan så att ingen av sidorna lyckas.

– Alliansen har fördel i och med att de sitter vid makten. I synnerhet som Reinfeldt dessutom är ordförande för hela Europa och Borg är en självsäker finansminister.

Men det är inte lätt för Alliansen.

– Ambitionen är att fortsätta vara fräsch. Det är svårare nu eftersom de själva förknippas de med makten.

– Man märker redan nu att det är mycket valfläsk på gång. Det här kan bli den mest populistiska valrörelsen på länge.

Är skattehöjning populistiskt?

ANNONS

– Ja, men inte bara utan för att satsa på olika saker. Det är mycket populism också för man vill höja för de mest välbeställda.

Sett ur kommunikationssynpunkt anser Jaensson att de ”Nya Moderaternas”, make-overn mellan 2004 och 2006, var något av det bästa som gjorts i svenk-politisk historia.

– De lyckades totalförändra bilden av partiet. Valstrategier har generellt handlat om att satsa på de frågor man är bäst på. Brottslighet till exempel, i Moderaternas fall. Men här bestämde man sig för att bryta det långa socialdemokratiska maktinnehavet och sa att ”vi ska vara bäst på arbetslöshet och utanförskap”.

Vad bör de rödgröna göra?

– De behöver få mer fokus i sin kampanj. Genom att bli tydligare i vad deras allians handlar om och vad det gemensamma budskapet är kommer också de att upplevas som något nytt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]