Realtid

Etik är ingen svensk ensak

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 04 okt. 2004Publicerad: 04 okt. 2004

Linklaters nye vd Jörgen Durban efterlyser enhetliga etiska regler i Europa för affärsjuridiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges tredje största affärsjuristbyrå, internationella Linklaters, har utsett ny svensk vd. Det är veteranen Jörgen Durban och han tillträder i maj nästa år och är utsedd på fem år i den partnerägda byrån. Samtidigt fortsätter han att leda arbetsgrupppen Bank & Finans i Stockholm.

Realtid.se tar pulsen på mannen som ska göra Linklaters ”mer synliga” i Sverige.

Vad innebär det för dig att ta på dig vd-skjortan?

– Det som är utmaningen är att delta i utvecklingen av hela Stockholmsrörelsen och inte bara arbeta med mitt eget område.

Tjänar du mer som vd än de andra delägarna?

– Nej, inte ett öre mer, skrattar han fram. Vinsten delas lika globalt bland delägarna. Går det dåligt i São Paulo så påverkar det vinstutdelningen i Stockholm.

Hur är det att vara en del av Linklaters?

– Fullständigt fantastiskt. När jag ledde fusionsarbetet från Sveriges sida insåg jag inte vilka förändringar det skulle innebära. Vi är 2.500 jurister i 22 länder. Och det är en väldigt stor skillnad på att vara en del av Linklaters. Den största skillnaden mellan Linklaters i dag och den gamla firman är att vi är mycket mer målmedvetna nu. Vi funderar på vad vi ska göra och sedan implementerar vi det och det har betydelse för lönsamheten.

ANNONS

Köpte Linklaters Lagerlöf & Leman, eller hur gick det till?

– Linklaters tog kontakt 1997 och vi började förhandla året därpå. Det ledde till en fusion 2001. Jag tror inte att det går att göra en ”take over” i ett tjänsteföretag.

Men det finns en förhistoria som Jörgen Durban går in på.

– Lagerlöf & Leman blev 1993 en del av Alliance of European Lawyers som var ett samarbete mellan byråer på kontinenten men utan någon Londonverksamhet. Det var första tillstymmelsen till att oberoende firmor i olika länder började närma sig varandra. I mitten av 90-talet blev Londonbyråerna inriktade på att expandera och Linklaters blev intresserad av Alliance of European Lawyers.

Blev alla Lagerlöf & Lemanpartners delägare i Linklaters?

– Före fusionen var vi 45 delägare med kontor i Malmö, Göteborg och Stockholm. Efter fusionen var vi 25 delägare med kontor i Stockholm. Vi hade olika uppfattning om hur verksamheten skulle bedrivas. 20 valde att göra något annat, det var ingen dramatik i det.

Blev det kulturkrockar vid fusionen?

– Efter fusion formulerades de gemensamma värderingarna. När jag började på Lagerlöf för tjugo år sedan var en av värderingarna att vara kommersiell. Vid fusionen blev det få kulturkrockar för värderingarna stämde så väl överens.

ANNONS

Finns det frågor för Linklaters i Sverige som beslutas i London?

– Vår verksamhet är ingen stand aloneverksamhet. Men egentligen inte, det finns en central ledning men besluten sker på kontorsnivå.

I somras var det diskussion här i Sverige om byråerna hamnar i intressekonflikter när de företräder flera köpare som lämnar anbud på företag, så kallad kontrollerad auktion. Vinges vd Fredrik von Baumgarten hävdade att Vinge kan förlora mer än tio miljoner kronor om året i uteblivna intäkter, sedan Anne Ramberg och Advokatsamfundet betonat att reglerna inte lämnar utrymme för att företräda flera köpare, för att skydda klienterna. Hur ser du på det?

– En svår fråga. Grunden är advokaternas oberoende. Det är klart att det finns intressekonflikter och de kan vara väldigt skadliga. Kontrollerade auktioner är ett exempel och ett annat är advokater som har styrelseuppdrag i andra bolag.

Men tycker du att det är en intressekonflikt att företräda fler vid företagsköp?

– Det var Rambergs tolkning. Problemet är att man måste bedöma varje konkret situation för sig. Det är svårt att säga att det alltid är så, eller att det aldrig är så.

Men följer ni Advokatsamfundet och inte företräder fler än en part vid förvärv?

Vi följer självklart samfundets regler och jag är säker på att vi inte företräder fler företag vid kontrollerade auktioner.

ANNONS

Kan uppdragsgivaren lita på er om ni skulle företräda fler?

– Självklart, men det är en hypotetisk fråga.

Har Advokatsamfundet för stort inflytande i den här frågan?

– Nej. Men samfundet bör göra en samlad bedömning och åstadkomma en harmonisering mellan advokatsamfunden i Europa.

Det pågår ett sådant arbete inom den europeiska advokatsammanslutningen CCBE, men i det första yttrandet finns inget specifikt skrivet om kontrollerade auktioner, uppger Anne Ramberg på Adokatsamfundet till Realtid.se.

– Det kommer att ta sin tid, säger Anne Ramberg. Och vi är inte beredda att överväga en omprövning i vår syn på kontrollerade auktioner.

Anne Ramberg tror inte att advokatsamfunden i de europeiska länderna kan bli helt eniga.

– Det kommer att bli nödvändigt med en harmonisering av reglerna men man ska inte frånta de lokala advokatsamfunden sin beslutanderätt, säger Ramberg.

ANNONS

.

Kommer Linklaters att nyanställa i år och nästa år?

– Ja, vi måste nyanställa hela tiden för att kunna expandera och för att ersätta folk som slutar. Att komma hit och sen gå vidare är en del av karriären. På mitt område, Bank & Finans, är vi 12 jurister i dag och vi räknar med att bli det dubbla på tre år, säger Jörgen Durban.

Vilken betydelse har London för era affärer i Sverige?

– Londonmarknaden är så viktig. Och på mitt område, bank och kapitalmarknad, sker produktutvecklingen i London, och möjligen New York.

Har ni planer på att ta in nya partner?

– O ja. Det är omöjligt att överleva om man inte gör det. Vi är beroende av det för att kunna rekrytera bra personer. Vi har fått två nya svenska delägare i år och det fortsätter eftersom vi växer. Dessutom kanske vi rekryterar någon delägare utifrån, men det är svårare för det finns risker för kulturskillnader.

Hur många av era delägare är kvinnor?

ANNONS

– Ingen.

Och hur många av era 130 jurister är kvinnor?

– Knappt en tredjedel av juristerna i Stockholm är kvinnor.

Kommer ni att fortsätta att vara en fullservicebyrå inom affärsjuridiken?

– Vi måste kunna lämna rådgivning inom skatterätt, processrätt, EU-rätt och it-juridik för att hantera de stora uppdragen vi vill ha.

Vilka mål har ni i Sverige?

– Det som är viktigt är lönsamhet. Vinst per delägare är fruktansvärt viktigt. Den ska öka och den kommer att öka, säger Jörgen Durban utan att gå in på några procentsatser och avkastningskrav i siffror.

Får vi se fler svenska byråer gå upp i internationella jättar?

ANNONS

– Ja, men inte de närmaste åren. De stora byråerna i London har expanderat kraftigt de senaste åren och har behov av att konsolidera sig, så det verkar osannolikt att de gör något. Möjligen kan någon mindre amerikansk byrå gå ihop med någon i Sverige.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]