Telekombolaget Ericsson gör en förlust på nästan en miljard under fjärde kvartalet 2016, tappar 11 procent i omsättning och sänker utdelningen till 1 krona. Det visar bolagets kvartalsrapport som släpptes på torsdagen.
Ericsson gör miljardförlust - sänker utdelningen
Mest läst i kategorin
Ericsson redovisar en förlust före skatt på 963 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 10,3 miljarder kronor motsvarande period 2015.
Omsättningen föll 11 procent till 65,2 miljarder kronor, jämfört med 73,6 miljarder kronor ett år tidigare. Rörelseresultatet blev en förlust på 280 miljoner kronor, jämfört med vinsten på drygt 11 miljarder kronor motsvarande period 2015.
Utdelning till aktieägarna för 2016 föreslås bli 1 krona per aktie. Det kan jämföras med utdelningen på 3,70 kronor per aktie för 2015.
Den nytillträdde koncernchefen Börje Ekholm som bara suttit tio dagar på vd-stolen citerar den legendariske hockeyspelaren Wayne Gretzky i sin kommentar till bokslutet.
"Tonvikten kommer att ligga på att förfina strategin för att fokusera investeringarna på områden där vi både kan och måste vinna. Vi bygger på den berömda ishockeyspelaren Wayne Gretzkys ord: vi ska fokusera på att åka till den plats där pucken kommer att vara, inte till den plats där den har varit", skriver Börje Ekholm.
Exklusive omstruktureringskostnader minskade rörelseresultatet till en vinst på 4,4 miljarder kronor, mot 11,7 miljarder kronor ett år tidigare. Bakom den kraftigt minskade försäljningen ligger bland annat minskade patent- och licensintäkter på 5,5 miljarder kronor, enligt Ericssons rapport.
Den så kallade bruttomarginalen, alltså bruttoresultatet som andel av omsättningen, sjönk rejält till 26,1 procent i fjärde kvartalet. Det kan jämföras med 36,3 procent i fjärde kvartalet 2015.
Enligt Ericsson var den minskade marginalen en effekt av de lägre patent- och licensintäkterna, högre omstruktureringskostnader och en högre andel försäljning inom segmentet Global Services.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.