Samtidigt som EQT försöker rädda något av resterna i Top Toy så har firman allvarliga problem i en annan dansk butikskedja, Flying Tiger. Det riskerar att bli ytterligare en miljardsmäll.
EQT nära ny miljardsmäll
Mest läst i kategorin
Realtid kunde i fredags avslöja att konkurrenten Lekia är intresserat av att ta över delar av EQT:s kraschade leksakskedja Top Toy, med varumärken som BR och Toys ”R” Us. Leksakskedjan, som varit Nordens största, kommer nu att delas upp mellan olika köpare, där det pågår intensiva förhandlingar om den danska delen också.
Men parallellt med den smällen så börjar EQT få allt större bekymmer med en annan dansk butikskedja, Flying Tiger. Precis som i Top Toy handlar det om en verksamhet som vuxit väldigt snabbt. EQT köpte för drygt fem år sedan 70 procent av företaget för drygt 2 miljarder kronor. De första åren klassades Flying Tiger som en dröminvestering, som erövrade världen. Kedjan har öppnat 2-3 butiker i veckan, och omsättningen har ökat blixtsnabbt. I dag har Flying Tiger nära 1 000 butiker i 30 länder. Bara i Sverige har Flying Tiger, med huvudkontor i Malmö, 56 butiker vilket gör det till bolagets femte största marknad.
Omsättningen ökade från knappt 2,4 miljarder svenska kronor 2013 till över 7 miljarder kronor det senast redovisade året 2017. Under fjolåret fortsatte kedjan att öppna butiker i rask takt så omsättningen lär ha fortsatt uppåt.
Men det ser betydligt sämre ut längre ner i resultaträkningen. Vinsten efter skatt föll från 115 Mkr år 2016 till 5,5 Mkr år 2017. Med tanke på den höga omsättningen är lönsamheten med andra ord trådtunn.
Det fria kassaflödet har de två senaste redovisade åren varit sammanlagt minus 315 Mkr. Eget kapital har varit negativt de senaste fyra redovisade åren, och ökade senast dramatiskt till ett minus på över 300 Mkr.
Julhandeln uppges ha varit dålig även för Flying Tiger, och precis som i Top Toy ska bankerna, som har lånat ut cirka 1,5 miljarder kronor till Flying Tiger, ha reagerat starkt. Enligt danska Jyllandsposten missade Flying Tiger sin budget för 2018, och sitter nu i förhandlingar med bankerna. Bolaget uppges vara nära att bryta mot lånevillkoren, och förhandlingarna ska bland annat röra sig kring ett eventuellt kapitaltillskott. Det påminner med andra ord om Top Toy, där EQT till slut kastade in handduken i mellandagarna.
Det innebär också att läget på kort tid försämrats dramatiskt i Flying Tiger. Så sent som i somras skrev den danska tidningen Berlingske att EQT bara var veckor ifrån att få butikskedjan såld för totalt runt 10 miljarder kronor.
Men den tilltänkta företagsförsäljningen gick i stöpet. Och därefter har Flying Tiger, liksom Top Toy och så många andra detaljhandelsföretag, fått bekymmer med försäljningen. Inte minst hackar försäljningen sedan ett par år i befintliga butiker. Konkurrensen från andra lågpriskedjor har ökat, och Flying Tiger har i stort sett ingen närvaro inom den snabbväxande e-handel som äter upp allt mer av detaljhandeln.
Precis som BR grundades Flying Tiger av en lokal dansk entreprenör, som sedan valde att sälja en del av sina aktier till EQT. I Flying Tiger var det Lennart Lajboschitz som ville skapa en affär där alla kunde känna sig som miljonärer, eftersom det skulle kännas som att de kunde köpa hela butiken. Billiga och lustfyllda varor skulle ge känslan av skattjakt.
Nu verkar det alltså illa ställt med de skatterna, och EQT får snarare jaga finansiering till verksamheten. Sedan Lennart Lajboschitz klev av från att operativt driva bolaget, och bara sitta i styrelsen, har Flying Tiger liksom Top Toy haft allvarliga ledningsproblem, och är nu inne på sin tredje vd på fyra år.
Flying Tiger verkar visserligen inte vara alls lika illa ute som Top Toy var mot slutet. Men trenden har länge varit negativ. Kombinationen av snabb, nyckeltalsstyrd expansion och en vikande marknad kan snabbt bli väldigt besvärlig.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.