Per Witalisson, vice vd och ekonomichef på Eolus Vind, beklagar att O2 misslyckades med sin börsnotering: det är dåligt för branschen, menar han.
Eolus Vind-chef beklagar konkurrenten O2:s flopp
Mest läst i kategorin
”Att O2 misslyckades med sin notering innebär naturligtvis ett ifrågasättande av branschen och dess mognad”, sade Per Witalisson på ett lunchmöte hos Remium på onsdagen.
Några särskilda konsekvenser för Eolus, exempelvis minskad konkurrens om attraktiva vindlägen, ser han däremot inte. Inte heller hade Eolus, som även säljer konsulttjänster kring vindkraftsprojektering, räknat med att få O2 som kund.
– Vi har goda erfarenheter av dem som bolag, men har inga affärsrelationer med dem.
– Jag kan inte se några vare sig positiva eller negativa konsekvenser specifikt för Eolus. Men O2 kommer ju såklart fortsätta sin verksamhet, även om jag inte har någon aning om vilken strategi de kommer att välja nu, säger Witalisson till Realtid.se efter lunchmötet.
Har ni själva några planer på börsnotering, med tanke på att du beklagar O2:s miss?
– Nej, inga uttalade planer. Det där har väldigt mycket att göra med vilken strategi man väljer: hur mycket man ska äga och förvalta i förhållande till det man säljer och bygger; det avgör hur stort kapitalbehovet är.
Han återkommer därmed till något han poängterade flera gånger under sin presentation: i Eolus Vinds strategi ingår att bygga vindkraftverk för att sedan sälja av dem och använda likviden för fortsatta byggen i den händelse man bedömer att avkastningen på investerat kapital blir högre av att bygga än att driva. Med denna modell blir kapitalbehovet mindre än om man som O2 och Arise huvudsakligen bygger för att äga vindkraftverken själv och sälja av dem.
Detta gör också att den sammanlagda elproduktionen från Eolus är lägre än för konkurrenterna, vilket fått Eolus Vind att många gånger bli omnämnda som ”Lilla Eolus”, något som Witalisson anser felaktigt och som syftet med lunchmötet delvis är att reparera: han nämner sålunda att Eolus är större än O2 och Arise tillsammans vad gäller portfölj av utvecklingsprojekt; hur många megawatt man har på gång – även om en stor del av dessa kommer att säljas av.
Bland Eolus ägare dominerar privatpersoner – och storkunden Wallenstam. De institutionella ägarna lyser däremot med sin frånvaro: restriktioner mot att handla på smålistorna hindrar detta.
– Det är många av våra ägare som varit oss väldigt trogna och satsat allt de äger och har. I det fall nyemissioner skulle behövas för att äga eller köpa mer än vad vi gör idag – Witalisson syftar på strategin att i hög utsträckning bygga för att sälja – är det såklart en fördel med en högre andel institutionella ägare än vad vi har.
– Men det finns inga offentliggjorda planer på något sådant, det var mer en allmän kommentar.
Du låter hemlighetsfull: inga ”uttalade” eller ”offentliggjorda” planer?
– Nej, det finns inga konkreta planer, även om det naturligtvis är många som frågar.
Förutom att visa att Eolus inte är ”lilla Eolus” var målet med lunchen enligt Witalisson att ”som alltid” sprida kunskap om vindbranschen.
– Det är en ung bransch och det finns mycket fördomar och myter om vindkraft som lätt sprids.
Handeln har hur som helst ökat i Eolus Vind-aktien under de senaste veckorna, konstaterade Per Witalisson under lunchmötet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.