Realtid

En ordentlig körare ner väntar i mitten av februari

administrator
administrator
Uppdaterad: 19 jan. 2009Publicerad: 19 jan. 2009

Stockholmsbörsen föll med kraft under förra veckan och det visar att index är på väg att fullborda den uppgång som inleddes i slutet av november månad 2008.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppgången borde kunna pågå under 6-10 veckor var det budskap vi började uppgången med den 21 november.

Nu har det gått i stort sett åtta veckor och vi har fått toppar i många aktier under perioden 5-9 januari. Dessa toppar ser ut att kunna följas av lägre toppar under den nu aktuella veckan för att vi sedan ska kunna inrikta oss på en ordentlig körare nedåt igen och söka en botten. Troligen i mitten av februari månad för att sedan börja en ny uppgångsfas under de följande 4-6 veckorna.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

OMXS 30 index (628,69) inledde sin uppgång från 561 den 21 november 2008 och steg sedan under 45 dagar och skapade den 7 januari en topp vid 704, vilket gav en uppgång på 25,5 procent. Denna topp följdes av en kraftig nedgång under förra veckan, där vi fick vänta ända till torsdagen den 15 januari innan index vände vid 612.

Vi ser nu en tillfällig uppgång sedan torsdagens lågpunkt och frågan är hur långt den kan orka. Med en positiv tolkning kan uppgången hålla i sig fram till slutet av veckan och då visa att det kommer mer på nedsidan. Alternativet är att toppen kommer in redan i början av denna vecka och att vi sedan får se tvekan för att sedan släppa på ordentligt i slutet av månaden.

Ser vi utvecklingen sedan toppen vid 1.037 den 19 maj 2008 kan vi konstatera att nedgången nu fullbordat fyra faser i denna del och det betyder, om jag tolkar det hela rätt, att vi kan inrikta oss på en avslutande fas (5:e våg) nedåt inom den närmaste tiden.

Detta är helt i linje med de beräkningar jag jobbat efter under de senaste månaderna, där vi förväntat oss en topp under januari månad. Vi

får nu se hur den viktiga perioden 21-22 januari hanteras av marknaden. Lägger vi sedan till att nedgången bör kunna ta fart från och med den 26.e januari.

ANNONS

När index pressas ned index mot de gamla bottnarna vi såg i höstas kommer jag att försöka hitta den nivå som kan bli aktuell som lågpunkt. I dagsläget blir det bara flera alternativ och det är lätt att vilseleda med för många nivåer, vilket gör att vi börjar med att sikta på intervallet 555-565 och sedan får vi se vad vi får för ytterligare information av marknaden.

Om vi blickar framåt efter en förväntad lågpunkt under februari månad kan vi sedan se fram mot en uppgång som ser ut att kunna nå en topp i samband med månadsskiftet mars/april. På vägen kommer marknaden att visa oss mer och vi kan då sortera bort några alternativ och fokusera på de alternativ som finns kvar när vi kommer in en bit i mars månad.

Under tiden kan vi följa hur obligationsmarknaderna bygger upp för en krasch genom att priserna på obligationerna når extremvärden medan räntenedgången fortsätter under några månader med en trolig räntebotten under sensommaren alternativt under hösten 2009. Vidare får vi sedan vänta in början av den förväntade kraschen.

Det tar ju som alltid en längre tid innan de negativa signalerna får genomslag men i slutet av 2009 är en lämplig tid att påbörja det hela sedan kommer säkert det stora genomslaget först en bra bit in på 2010, när allt fler söker högre avkastning än den som obligationsmarknaden kan ge. När sedan riskaptiten ökar kommer utflödet av kapital att öka med en stigande ränta som följa.

Oslobörsen

OSE-index (280,21) rasade med kraft under 2008, när oljepriset tog fart nedåt och spekulationsfasen var fullbordad i oljan. OSE-index har fallit med hela 63,2 procent som mest, där vi såg en lägsta notering vid 222,5 den 20 november 2008. På samma sätt som vårt eget index har OSE-index stigit under slutet av 2008 och gav en topp vid 301 den 7 januari.

Oljepriset ser nu ut att skapa en bottenformation efter lägsta noteringen för Brent Blend vid 36,6 dollar den 24 december. Vi får sannolikt vänta ut bottenformationen som skapas i intervallet 36,6-52,0 dollar för oljan innan det kan bli aktuellt med högre nivåer under senare delen av februari månad och mars månad.

Denna oljepris uppgång bör kunna dra med sig OSE-index uppåt under samma period, där jag först räknar med en nedgång under slutet av januari månad och ytterligare någon vecka så att alla pusselbitar får falla på plats innan index kan börja stiga.

ANNONS

Investor (104,50) har nu avverkat 18 månader sedan rekordnoteringen på 189,50 kronor den 13 juli 2007. Under förra veckan föll aktien till 104,25 kronor som lägst och hade då en bit kvar ned till lägsta noteringen vid 94,50 kronor från den 27 oktober 2008. Nedgången har som mest givit ett ras på 50,1 procent.

Kortsiktigt bör aktien kunna stiga en del men det är bokslutet som presenteras på tisdagen den 20 januari, som bestämmer den fortsatta utvecklingen under veckan.

Oavsett den kortsiktiga utvecklingen räknar jag med att Investor kommer att falla tillbaka under de kommande veckorna och i första hand testa höstens lågpunkt vid 94,50 kronor. Jag jobbar med stödintervall vid 90,00-95,00 kronor som bör kunna hålla för ett test.

Vi får vara beredda på fortsatt nedgång om Investor stänger under 90,00 kronor innan en ny uppgång kan ta vid.

ABB (101,50) levererade en fin uppgång under slutet av 2008, där vi fick se en vändning vid 76,50 kronor den 20 november 2008. Uppgången tog aktien till 120 kronor som högst den 7 januari, där det tog stopp och en ny nedgångsfas inleddes.

I och med att uppgången hela tiden betraktats som tillfällig var frågan när det hela skulle ta stopp. Matematiken föreslog 123 kronor som topp och då får vi acceptera en mindre avvikelse, när aktien inte orkade hela vägen till detta mål.

Fallet ned till torsdagens (15 januari) lågpunkt vid 97,75 kronor gick snabbt men så är det i tillfälliga uppgångar, vändningarna kommer utan förvarning och när det är dags är det många som ska ur samtidigt.

Kortsiktigt handlar det närmast om en motreaktion uppåt efter en snabb nedgång. Men när denna tillfälliga uppgång är klar kommer det med stor sannolikhet mer på nedsidan.

ANNONS

Den gamla botten vid 76,50 kronor är aktuell för att test innan det kan bli dags för ett bottenbygge inför en ny uppgång under mars månad. Bokslutet dröjer till den 12 februari.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]