Realtid

En mindre populär valuta

administrator
administrator
Uppdaterad: 29 jan. 2007Publicerad: 29 jan. 2007

Medborgarna i de största länderna som infört euron är inte nöjda med sin nya valuta. En majoritet av invånarna anser att den haft en klart negativ inverkan på det egna landets ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en undersökning gjord för brittiska Financial Times.

Resultatet är dock inte entydigt, och kan inte tas som ett klart underkännande av euron av de största EU-ländernas invånare. Till exempel är det fler som tror att euron haft en positiv inverkan på EU totalt sett, än de som tror att den totala effekten varit negativ.

Men, trots allt, så visar undersökningen att två tredjedelar av invånarna i Frankrike, Italien och Spanien, och hälften av invånarna i Tyskland, anser att euron haft en negativ inverkan på den inhemska ekonomin.

Den negativa synen på det inhemska landets ekonomi återspeglas i tämligen pessimistiska förväntningar om den egna individuella ekonomiska utvecklingen. Endast en dryg fjärdedel – 26 procent – av invånarna i de fem länder som undersökts tror att deras ekonomi kommer att utvecklas positivt det kommande året. Nästan lika många – 23 procent – tror att deras ekonomi kommer att utvecklas negativt. Resterande del tror på ingen förändring.

Negativ är också invånarnas syn på utvidgningen; totalt sett är det något fler som anser det negativt att Bulgarien och Rumänien blivit EU-medlemmar. Mest negativa är tyskarna, där nära 60 procent anser att det är negativt med de två nya medlemsländerna.

Möjligen kan detta förklaras av att en majoritet av invånarna i undersökta länder tror att ökad migration av arbetskraft leder till lägre löner. Och just i Tyskland är de en väldig klar majoritet – nära 70 procent – som menar att ökad rörlighet av arbetskraft leder till lägre löner.

Totalt är det mer än hälften som tror på lägre löner till följd av ökad arbetskraftsrörlighet över gränserna.

Men allt är inte nattsvart när det gäller det gäller inställningen till den gemensamma valutan. Totalt i de fem undersökta länderna, där även Storbritannien ingår, så är det alltså något fler som anser att euron haft en positiv inverkan på EU som union. Invånarna i de största EU-länderna tror med andra ord att euron varit positiv för andra utom dem själva. I Frankrike är det emellertid fler som anser att euron varit negativ även för EU totalt sett.

ANNONS

I undersökningen, som publicerats i Financial Times, har totalt 5.314 personer i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien tillfrågats om sin syn på euron, och dess inverkan på i första hand ekonomin.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]