En person har frihetsberövats misstänkt för inblandning i det spektakulära rånet med helikopter mot en värdedepå i Västberga, uppger polisen.
En frihetsberövad för rånet
Mest läst i kategorin
– Det krävs alltid en insider vid den här typen av brott, men det är inga problem, det finns alltid någon som har jobbat på sådana här ställen, men de upptäcks försent, säger polisprofessorn Leif G W Persson till TT vid en säkerhetsmässa i dag i Umeå.
Han konstaterar att det borde ha funnits omkring en miljard kronor på den rånade depån och att det mesta av ett eventuellt rånbyte får betraktas som förlorat.
– Man får nästan aldrig tillbaka en krona, om de inte har tappat en del under flykten, säger han.
– Det är naturligtvis väldigt allvarligt att vi inte kan få upp våra helikoptrar i luften. Det är ingen tvekan om det, säger pressekreterare Varg Gyllander vid Rikskriminalpolisen
.
Vid polisens hangarer i Myttinge i Värmdö utanför Stockholm placerade rånarna ut en bomb, eller något som liknade en bomb, för att slippa bli jagade av polishelikoptrar, i alla fall den närmaste tiden efter rånet.
Inför det som skulle blir det stora postrånet i Göteborg i januari 2008, men som blev ett fiasko, sköts fyra helikoptrar sönder i hangarerna på Säve flygplats. Där kunde man forcera ett staket och komma så nära att man sköt in genom fönstren.
– Det finns metoder att skydda våra polishelikoptrar, oavsett om de finns i Stockholm eller Västra Götaland. Men det är uppenbart att just här, när man placerar ett bombliknande föremål väldigt nära hangaren, kan man inte skydda sig, säger Gyllander.
Nu kallades extra polishelikoptrar in från både Göteborg och Norrland.
– Dessutom fick vi låna helikoptrar av andra myndigheter.
Gyllander säger att polisen lärt sig av det som hände i Säve. Ändå händer detta.
– Man har dragit lärdom av det. Och det finns metoder att skydda helikoptrarna men det har uppenbarligen i det här fallet inte räckt till. Det är det enda vi kan säga om det.
Den misstänkta bomben kunde placeras ”nära” hangaren.
TT: Finns det bevakning normalt som ska hindra någon att komma så nära och placera ut en bomb?
– Det finns metoder att skydda helikoptrarna men vilka de är och hur de ser ut och vem som gör vad säger vi ingenting om. Men det är uppenbart att vi inte lyckats den här gången.
Polisens tekniker konstaterade vid 11.30-tiden att den påträffade rånarhelikoptern inte var apterad med sprängmedel. Därmed kan polisen intensifiera arbetet med att säkra spår efter rånarna i den.
Rånarnas helikopter har landats extremt nära tio, tolv meter höga granar och björkar. Helikopterns rotorblad har bara några meters frigång från de närmaste trädstammarna. Polisen bedömer att den som har landat helikoptern är en extremt skicklig pilot. En så komplicerad landning skulle knappast ens en svensk ambulanshelikopter göra, säger en polisman till TT.
Enligt vittnesuppgifter till polisen ska rånarhelikoptern ha gått ned på någon eller några platser innan den övergavs.
– Om det har varit för att göra en avledande manöver, eller för att lämna av någon eller något, det kan vi inte svara på i nuläget, säger polisens talesman Anders Olsson till TT.
Det ska ha skett någonstans i de södra delarna av Stockholm.
Mycket talar för att det rör sig om en insiderkupp, säger en polischef i hög befattning till TT. Han vill vara anonym eftersom han är direkt inblandad i eftersökningarna.
– Rånarna måste ha haft tillgång till ritningar och annan detaljerad information om hur de kunde ta sig in och hur de skulle orientera sig inne i värdedepån, säger TT:s källa.
Polisen riktar nu in sig på att ta fram möjliga gärningsmän, av vilka det inte finns ”särskilt många” enligt källan. Han vill inte utesluta att gärningsmännen kan ha militär utbildning, ”kanske på annan plats än i Sverige”.
Rånarna var, enligt källan, beväpnade med ”vapen utöver det vanliga”, vilket i översättning betyder en speciell sorts automatvapen, vilken sort vill källan inte uppge.
– Vi har en mycket hög aktivitet på den polisiära sidan, inte bara på fältet utan även på stabsnivå, säger polischefen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.