Trigon Agri säkrar spannmålsinvestering med konstbevattning.
"En förutsägbar avkastning är målet"
Mest läst i kategorin
Snabba och oberäkneliga klimatväxlingar är det största orosmomentet när man investerar i spannmålsproduktion. Under 2012 torkade 40 procent av Trigon Agris tillgångar i södra Ryssland och Ukraina bort. Nettoresultatet blev trots det positivt för 2012 (1,7 miljoner euro) och ebitda steg, men samtidigt sjönk bolagets operativa ebitda jämfört med 2011.
– Hur 2013 kommer att bli är omöjligt att säga, förklarar Joakim Helenius, ordförande i bolaget och grundare av investeringsgruppen Trigon Capital, i en intervju med Realtid.se.
– Vi kan inte sälja hela vår skörd i förväg. Det finns ingen futures-marknad och i Ryssland går det inte att hedga den här typen av investeringar, fortsätter han.
Osäkerheten i klimatet är den största anledningen till att Stockholms-noterade Trigon Agri har beslutat sig för en strategisk satsning på konstbevattning. Som en slags försäkring. Mot slutet av 2012 bytte Trigon Agri ut två av sina jordbruksområden, i Samara och Stavropol till området Rostov i södra Ryssland om totalt 71.000 hektar.
Skillnaden mellan områdena är att Rostov ligger i anslutning till Svarta havet med sina hamnar som minskar transportkostnaderna, och att möjligheten till konstbevattning finns. Rostov är sammankopplat med en stor damm (Tsimljansk-reservoaren) via ett existerande kanalsystem som ger bevattningsmöjligheter.
– Det handlar om att försöka åstadkomma en situation som är något så när beräknelig. Vårt finansiella avkastningsmål är 20 procent (ROA) per år och det blir väldigt svårt att uppnå om man aldrig kan lita på vädret.
Trigon Agri jämförs ständigt med Black Earth Farming eftersom de är de enda bolag noterade på Stockholms-börsens huvudlista som sysslar med just jordbruksinvesteringar. Det som skiljer bolagen åt är enligt Helenius Trigons satsning på konstbevattning.
Joakim Helenius anser att Ryssland och Ukraina har samma potential som USA när det kommer till konstbevattning, där metoden redan används på bred front. Av de 71.000 hektaren i Rostov uppges runt 40.000 hektar ha konstbevattningspotential. Trigon arbetar just nu på att få vattenrättigheter till området.
– Om fyra år kommer mycket stora delar av marken som har potential att vara konstbevattnade, spår Helenius.
Potentialen i spannmål som investering är bland annat att jordens befolkning hela tiden ökar, och samtidigt blir mer krävande vad gäller maten. Färska prognoser från US Department of Agriculture, som Helenius hänvisar till, visar samtidigt att jordens spannmålslager minskar.
– För tillfället är lagret på 75 dagars konsumtion för jordens befolkning, men tros vara på väg att sjunka till 68 dagar. Men skulle vi plötsligt råka ut för en extrem torka i världen skulle lagret sjunka än mer drastiskt.
Även om det kan låta dystert är Joakim Helenius positiv.
– Jag tror att vi kommer att kunna mata jordens befolkning, men vi måste vara beredda på kriser av olika slag.
Fler och fler länder som tidigare varit självförsörjande, som Kina, blir mer och mer beroende av import, vilket också öppnar för möjligheter inom tillgångsslaget.
Hur stor del av hela Trigon Capitals verksamhet som utgör av Trigon Agri är svårt att säga enligt Helenius. Klart är att agrarverksamheten är en betydande del, och en del som kommer att bli större med tiden.
– Om man värderar bolaget efter aktiekursen är värdet löjligt lågt. Om man ska bygga något måste man vara på rätt plats vid rätt tid. Om man inte kan förutsäga när något ska hända måste man helt enkelt välja sin plats och vara långsiktig. Man måste tro på att man har förstått sig rätt på den här möjligheten så att man är beredd när tiden kommer. Det är bara en fråga om när.
På fastighetssidan har Trigon Capital projekt på gång på totalt 1,2 miljoner kvadratmeter i byggtillstånd utspritt över Estland, Kroatien, Ryssland och Ukraina.
– Det är enorma projekt, men det går väldigt sakta framåt.
Att Östeuropa befinner sig i en kraftig lågkonjunktur är en av orsakerna.
– Men vi är väldigt lågt belånade så vi har råd att sitta på de här projekten tills tiden är rätt.
Joakim Helenius började besöka Baltikum runt 1992. Under 1994 grundade han Trigon Capital och har sett hela den förändring som området har genomgått både ekonomiskt och kulturellt.
– Från början av 1990-talet till 2008 var utvecklingen kolossal, men sedan har det stannat av. Men det börjar ta sig i framför allt Estland. Jag tror på de här länderna och deras framtid. De måste bara hitta sina nischer.
Joakim Helenius tror att Estlands framtid kan ligga i att profilera sig som ”nearshore-område”. Trigon Capital har sitt huvudkontor i Tallinn, men en relativt liten del av verksamheten ligger i Estland, vilket enligt Helenius fungerar utmärkt. Ett exempel som han anser att nordiska bolag skulle kunna följa. Fördelarna ligger i Estlands skattesystem.
– Landet är mycket företagarvänligt. Företagen beskattas enbart för den del av vinsterna som betalas ut som utdelningar, vilket skapar bra möjligheter att återinvestera överskott i den egna verksamheten. Samtidigt finns den it-infrastruktur som är nödvändig för att kunna driva företag.
I samband med den ekonomiska krisen på Cypern som pågår har det varit stort fokus kring Rysslands investeringar i landet. Trots att Trigon Capital har en stor del av sin verksamhet i just Ryssland är Joakim Helenius inte oroad över att Cypern-krisen kommer att påverka Trigon.
– Våra investeringar går via Cypern, men den här krisen kommer inte att påverka oss, i alla fall inte på kort sikt. Krisen rör ju inte dubbelbeskattningsavtalet eller investeringar som gått via Cypern, utan framför allt landets position inom EU. Om de skulle lämna unionen vore det inte bra, säger Joakim Helenius.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.