Realtid

"En del spelar golf på sin fritid – jag startar bolag"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 13 feb. 2012Publicerad: 13 feb. 2012

Efter att ha bantat bort landsortskontor och slagit ihop sig med advokatfirman Nilsson & Co hoppas Hamiltons managing partner Thomas Nygren på att firman växer ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att skala bort Hamilton-kontoren i fem mindre städer var ett svårt beslut att fatta, anser Thomas Nygren som liknar det vid en skilsmässa.

– Det är att jämföra med ett äktenskap där man kommer fram till att det är bäst att gå skilda vägar. Det är något som växer fram under en längre tid, säger han till Realtid.se.

Som vid alla skilsmässor uppstod en del seperationskonflikter. Några av dem ventilerades i media. Bland annat fajten mellan Stockholm och Göteborg där västkustkontoret var det första som bröts loss från Hamilton och istället hittade en ny partner i advokatfirman Foyen.

Ett år senare var det hejdå till verksamheterna i Falun, Karlstad, Växjö och Malmö. Därefter skedde ett samgående mellan Hamilton i Stockholm och tvistelösningsspecialisterna Nilsson & Co.

– I vårt fall har det gått fantastiskt bra. Nilsson var starka inom tvistelösning inom specialområden såsom it och arbetsrätt så de kompletterade verksamheten väl, säger Thomas Nygren.

Det hade förmodligen varit svårare att slå ihop två M&A-avdelningar, med tanke på revirtänkande och maktpositionering, resonerar Nygren. Själva flytten gick också smidigt eftersom Nilsson & Co satt en våning under Hamilton på Hamngatan i centrala Stockholm.

Att separera från de andra kontoren var nödvändigt då Hamilton ville skala bort allt som inte var renodlad affärsjuridik.

– För oss var det viktigt att kunna sälja ett budskap som var anpassat efter Stockholm. Nu är det skönt att veta vad alla håller på med, kontrollen är bättre, säger Thomas Nygren.

ANNONS

Hade ni inte den kollen innan?

– Det är klart att man hade koll, men är man verksam på olika orter… Du kan ju jämföra med Lindahl i vintras där en advokat sade att han kunde åta sig uppdraget som rekonstruktör för Saab.

Mellan kontoren var den gemensamma nämnaren konkursförvaltning. Ute i landet var verksamheten långt bredare med fall inom allt från brottmål till familjerätt.

Blir ni rankade lika högt nu sedan separationen?

– Högre faktiskt. Vi har fler jurister rankade i Chambers och högre ranking i Legal 500 än tidigare. Vi bestämde oss för att vara en byrå som ger jäkligt bra service och i fjol vann vi Client Service Award i Chambers Europe Award.

Thomas Nygren specialiserade sig tidigt på it-rätt och kom in på Hamilton 1990. I spåren av nittiotalets lågkonjunktur var byrån framförallt inriktad på konkurser. Insolvensarbetet höll i sig starkt fram till 1996.

I mitten av nittiotalet blev Nygren allt mer intresserad av teknikbolag, it-juridik och internet. I Stockholm var det några advokater som specialiserade sig tidigt inom it. Agne Lindberg på Delphi ärr ett exempel.

I samband med att internet gjort intåg på den svenska marknaden utformade Nygren bland annat Sveriges första standardavtal för webbutveckling. Han berättar att Hamilton ställde ut på mässan Internetworld redan 97-98.

ANNONS

– Det var vi väldigt ensamma om. Många besökare kom fram till oss och frågade vad vi gjorde där. Om du frågar det behöver du nog slå dig ner här en stund svarade jag.

Dåtidens fixstjärnor, som Framfab, Icon Medialab, Adcore, Cell och Spray, var stora köpare av advokattjänster. Thomas Nygren var jurist åt något av dessa större bolag. Han jobbade dygnet runt fram till 2001 – då bubblan sprack.

– Det är mitt livs värsta lågkonjunktur. Plötsligt fanns inga klienter kvar.

Med erfarenhet från alla havererade it-bolag ville Nygren testa om det gick att göra någonting annorlunda. Ett år efter it-kraschen grundade han och några till ip-telefonibolaget Alltele som börsnoterades på Nasdaq OMX våren 2009. Förutom att vara ordförande i Alltele biträder han också bolaget i egenskap av advokat.

Hur går de rollerna ihop?

– Bra. En del spelar golf på sin fritid, men jag startar bolag. Rollen som entreprenör och ordförande i ett börsbolag ger mig unik kompetens som advokat. Jag får kunskaper och erfarenheter som är mycket värdefulla i samband med rådgivning till andra klienter.

Under fjolåret drog Hamilton in 153 miljoner kronor, i snitt knappt 7 miljoner kronor per delägare, vilket är en liten nedgång jämfört med föregående år.

Vinsten på pappret hamnade på 32 miljoner kronor men i själva verket var det cirka 76 miljoner kronor som de 22 delägarna fick dela på.

ANNONS

– Jag tror att det är viktigt att ha många delägare i organisationen. Vi har en bra nivå på delägarantalet och rätt verksamhetsinriktning, sen ska vi fortsätta att rekrytera fler biträdande jurister.

Ska Hamilton förbli ett kommanditbolag med 27 advokatbyråer kopplade till sig?

– Ja, det finns många fördelar med det. Det blir lättare att fördela vinsten till exempel. Vårt vinstdelningssystem är ett riktigt true partnership, med tre olika nivåer och ett intrappningssystem för nya delägare.

När byrån slogs ihop med Nilsson på hösten 2010 sade Hamilton att målet var att växa med 30 procent.

Hur ligger ni till i den planen?

– Det ser bra ut, vi gjorde några inledande delägarrekryteringar för att komplettera upp i områden som behövde förstärkas, bland annat inom finansiering och avancerad bolagsrätt. Nu växer byrån i takt med att verksamheten ökar.

Hur affärerna ser ut 2012 är svårt att sia om.

– Byråerna på stan beskriver knappast något guldläge. Men vi har varit lyckligt lottade och varit med på ett antal bra transaktioner under vintern men även tvisterna har ökat och självklart har det ökat även på obeståndssidan där vi bland annat har hand om Onoff-konkursen.

ANNONS

– Jag hoppas att det kan komma igång starkare på transaktionssidan under året. Mycket har hängt ihop med Grekland men nu verkar det vara på plats. Bankerna ställer hårdare krav i dag än tidigare. Det finns projekt där ute som inte kickat igång ännu.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]