Realtid

"EBM undanhöll telefonavlyssningar"

Sara Johansson
Uppdaterad: 30 sep. 2010Publicerad: 30 sep. 2010

Alexander Richards advokat Anders Pethrus går till hård attack mot Ekobrottsmyndighetens åklagare Stig Åström. "Det är ett fattigdomsbevis," replikerar en till synes lugn åklagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förhandlingarna mot de svindleri-, insider- och marknadsmissbruksåtalade Alexander Richards, Leslie Balmer, Anders Alm och Bengt Helmersson avslutades i Stockholms tingsrätt dag.

I går onsdag hade åklagare Stig Åström sin slutplädering. Även britten Leslie Balmers advokat Per Liljekvist hann med sin klients försvar innan gårdagens slut.

I dag torsdag inleddes förhandlingarna i Stockholms tingsrätt med den nya HQ AB-styrelseordföranden Leif Ljungholms slutplädering för att rädda skinnet på sin klient Bengt Helmersson.

Ljungholm läser bland annat upp kommentarerna i lagboken om svindleri, och konstaterar att inget stämmer överens med vad hans klient har gjort.

Han menar att ”det inte finns något vilseledande” i Bengt Helmerssons handlingar.

– De uppgifter som Bengt Helmersson har fått har kommit från Leslie Balmer.

Leif Ljungholm citerar även gårdagens framförande av Leslie Balmers advokat Per Liljekvist. Men han kan inte hålla med om advokatkollegans beskrivning av ”Les”.

– Det är inte den personen som Helmersson mötte hösten 2005, han var inte bara ”the technical guy”. Leslie Balmer har aldrig antytt att det är någon annan som har lett bolaget, och Helmersson har aldrig haft anledning att ifrågasätta honom.

ANNONS

Kritiken som har framförts till bland annat Helmersson är att han borde ha känt till att det inte var NRS som skötte verksamheten i England, utan ett joint venture-bolag.

– Helmersson har aldrig sett något joint venture-avtal, säger Ljungholm om detta.

– Det som har presenterats för Helmersson, de siffror som redovisats för honom, är de siffror som skulle gå till NRS – inte de som skulle delas med något annat bolag, fortsätter Leif Ljungholm.

Vad som också är viktigt, enligt Ljungholm, är att när Helmersson jobbade med att ta fram uppgifter om NRS så gick det inte att påverka aktien eftersom den var handelsstoppad.

– Det var först när Helmersson lämnat styrelsen, när handeln kommit igång, som det gick att påverka den. Jag anser därför att han inte omfattas av det här lagrummet.

Leif Ljungholm menar att Bengt Helmerssons enda uppgift i detta var att skaffa informaion om NRS. Information som han blev serverad av Leslie Balmer.

– Det har i målet inte visats att han inte haft andra uppgifter än att sammanställa alla de uppgifter som kommer in.

När Leif Ljungholms slutplädering är klar är det dags för Alexanders Richards advokat Anders Pethrus att försvara sin klient.

ANNONS

Pethrus påbörjar slutpläderingen med att berätta vem Alexander Richards är: en man med många styrelseuppdrag, vilket gör det naturligt att han i förhör med Ekobrottsmyndigheten inte kan komma ihåg detaljer.

– Under den här hösten kan inte Richards ha ägnat många timmar åt NRS. Han var cc:ad i mejlen, men han har inte varit koncentrerad på det utan tänkt att det får vi ta upp under styrelsemötena.

— Förutom arbetsbördan har han varit ute på många resor som finansiär. Han har hjälpt många bolag att komma upp på Aktietorget. Samtidigt var han småbarnspappa, detta måste man ha en bild av också.

Anders Pethrus berättar att Alexander Richards litade på uppgifterna som kom från Leslie Balmer om verksamheten i England.

– Informationen kommer från en som Alexander Richards känt länge, som han har jobbat med i flera olika projekt, från någon som aldrig någonsin har ljugit för honom. Skulle han då inte lita på honom?

Det dröjer inte länge förrän Anders Pethrus attack mot Ekobrottsmyndigheten och åklagare Stig Åström kommer.

– Det påstås att Alexander Richards i samråd och samförstånd med de andra tilltalade har begått de här brotten. Men det är märkligt att försvaret undanhölls information, säger Anders Pethrus och syftar på delar av en telefonavlyssning från våren 2006.

– Det är ju allvarligt att man undanhöll detta för försvaret. Och jag kan förstå varför åklagaren gjorde det. Jag tycker att rätten ska lyssna på dessa. De är mycket avgörande. I samtalet säger Alexander Richards: ”Jag har blivit lurad.”

ANNONS

Anders Pethrus läser högt från avlyssningarna. Telefonsamtalet, som spelades in den första maj 2006 strax efter 14.00 på eftermiddagen, är mellan Alexander Richards och hans vän Jens Miöen.

Vid tiden för telefonsamtalet har redan medierna rapporterat om oegentligheter i bolaget. Alexander Richards ska dagen efter möta upp Aktietorgets Patrik Engellau för ett samtal.

Under telefonsamtalet frågar Miöen en hel del om detta möte och om den information som läckt ut till medierna.

I slutet av telefonsamtalet kommer herrarna in på pressmeddelandet om ett genombrott i bolaget. NRS har fått en order på 65 miljoner kronor. Denna uppgift visade sig sdan vara felaktig.

Miöen: ”(…) men det var ju den där ordern då där 65 milj… marknadsgenombrottet som inte är något marknadsgenombrott för att det inte funkade tekniken. det är klart att…”

Richards: ”Jaa. Det… Då, då när man skrev det där, då höll man ju på att mobilisera (ohörbart) businessarna och alla kände… Alltså jag har inte och Adde har inte… i vart fall haft någon annan anledning att tro att den här 65-miljonersordern, den beräknade…”

Miöen: ”Mm.”

Richards: ”… 65 miljonersordern över 18-36 månader, att den inte stämde.”

ANNONS

– Det här hade åklagaren kunnat lyssna på innan man tog upp detta i tingsrätten, säger Pethrus.

– Åklagaren är ansvarig för det här ur objektivitetsskäl. Det här är allvarligt. Hade inte jag legat på så hade vi aldrig fått ut de här.

När förhandlingarna är över berättar Anders Pethrus för Realtid.se att han länge försökt att få ut samtliga telefonavlyssningar från åklagaren, men förgäves. Pethrus har även försökt genom rättslig hjälp att få del av avlyssningarna, men Kammarrätten avslog hans begäran.

– Handlingarna skulle slängas fick jag som svar, säger Anders Pethrus till Realtid.se, och poängterar att denna telefonavlyssning visar att det inte funnits något uppsåt från varken hans klient eller någon annans håll.

Advokat Johan Åkermark som företräder Anders Alm instämmer och menar att det är uppgifter som även kan fria hans klient från uppsåtsmisstankarna.

Under förhandlingarna den 27 september fick åklagaren dock ge med sig på rättens begäran. Telefonsamtalet spelades då upp.

Men åklagare Stig Åström menar att detta telefonsamtal inte bevisar någonting.

– Det är ett fattigdomsbevis att utmåla EBM för att ha undanhållit bevis, säger åklagare Stig Åström.

ANNONS

Åklagare Stig Åström menar att det hade varit en annan sak om samma samtal hade förts mellan Alexander Richards och Leslie Balmer eller Anders Alm, men några sådana samtal har aldrig ägt rum.

– Man måste ju sätta in samtalet i sitt sammanhang. Jens Miöen är ju också lurad han har ju köpt massor av aktier i bolaget.

Efter Anders Pethrus slutplädering är det dags för Johan Åkermark att försvara sin klient Anders Alm.

Han börjar med att konstatera att svindleri är ett ovanligt brott och att det inte finns många praxis att luta sig mot.

Han nämner Prosolvia-målet där de åtalade blev frikända och åklagaren valde att inte överklaga domen.

– Man kom fram till att styrelsen inte hade något ansvar eftersom de inte kunde anta att uppgifterna var felaktiga.

Åklagare Stig Åström sitter och antecknar medan försvararna håller sina slutpläderingar.

Johan Åkermark hänvisar till flera av vittneshörhören som har hållits under denna långdragna rättegång. Bland annat att de flesta vittnen som åklagaren har talat med berättat att den teknologi som NRS använde sig av var ny och unik, att det inte fanns några konkurrenter och att det fanns bra framtidsutsikter.

ANNONS

– Det är mycket av åklagarens bevisning som styrker det vi säger.

– Det som har varit intressant och spännande under den här förhandlingen är den här brottsplanen om samråd och samförstånd som åklagaren åberopar. Jag och mina kollegor har väntat på att åklagaren ska komma med några bevis för detta.

Johan Åkermark berättar att det inte går att uttyda någon brottsplan ur vare sig förhör, avlyssning eller mejl.

Han kommer också med en annan förklaring till varför aktiekurserna i NRS har gått upp så pass mycket under den aktuella tiden.

– Jag anser inte att den informerade uppgifterna har drivit kursen. Som jag ser det så har kursen gått ned efter varje pressrelease.

– Vad som snarare har varit kursdrivande är uppgifterna på de här aktiechattarna. De här daytraders som gör allt för att driva upp eller ner kursen för att göra snabba affärer.

Bland annat nämns i rättssalen att det på aktiechattar skrivits att NRS har ett dotterbolag i Tyskland som gör stora vinster.

Johan Åkermark ger även han en känga åt Stig Åström och Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS

– Det känns och syns att EBM har lutat sig mot mediernas rapportering om att Aktietorgskungen, som i det här fallet är Alexander Richards, skulle ha varit kriminell.

– Jag måste också säga, även om jag inte är så gammal, att jag aldrig har varit med om att ett åtal har ändrats och justerats så mycket som detta har gjort.

Han avslutar med meningarna:

– Detta har varit en seriöst bedriven verksamhet och inte något svindleri. Alm har vid varje angivet tillfälle agerat för aktieägarnas bästa.

Nu återstår bara förhandlingar mot Alexander Richards om skattebrottåtalet.

Domaren meddelar övriga försvarare att datum för dom kommer att meddelas den 27 oktober som är den sista förhandlingsdagen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]