Få anmälningar om förtal på nätet kommer in till polisen. Modesessan Ebba von Sydow är utsatt för en hatkampanj på nätet. Ändå väljer Veckorevyn att inte anmäla.
Ebba von Sydow väljer att inte anmäla
Mest läst i kategorin
För snart en månad sedan blev Ebba von Sydow portad från Stureplansgruppens krogar. Anledningen sägs vara att hon ignorerat Vimal Kovac, krogarnas vd och även spillt ut ett vinglas över honom.
Uppgifter som hon dementerar.
Efter portningen har Ebba von Sydow utsatts för flera hatkampanjer på nätet, enligt Medievärlden. Enligt tidningen blev stormen så massiv att hon funderade på att lämna sin position som chefredaktör på Veckorevyn och flytta tillbaka till Göteborg.
– Nätet har blivit en juridisk och moralisk frizon där det är ok att smutskasta och kränka personer på ett sätt som jag inte sett tidigare, säger hon till tidningen
Ibland har hon kunnat spåra hatkampanjer till forum där det finns uppmaningar att kommentera i hennes blogg.
Trots de hätska hatkampanjerna väljer Veckorevyn att inte polisanmäla trakasserierna.
– På Veckorrevyn har vi valt att inte anmäla. Kanske borde vi ha anmält, för att statuera exempel, säger hon till Medievärlden.
Enligt Göran Dahlstedt, gruppchef på it-brottsgruppen i Västerort är det inte många som väljer att anmäla hot eller förtal på nätet.
– Till oss kommer inte många anmälningar. Jag kan inte erinra mig när vi fick ett förtalsärende senast, säger han till Realtid.se.
Men han berättar också att det är svårt att utreda de här brotten på grund av lagstiftningen. Egentligen är det lätt för polisen att ta reda på vem som sitter bakom en dator om de skulle ha tillgång till ip-numren. Men att begära ut dem är inte lätt.
– Fängelse ska vara föreskrivet och det ska finnas anledning att anta att påföljden blir annan än böter för att vi ska kunna gå vidare med det här. Vi måste alltså tro att personen kan få fängelse, säger Göran Dahlstedt.
Men även om polisen får ut ip-numret som de har begärt kan de möta bekymmer.
– Vid ett tillfälle fick vi ett ip-nummer som gick till Kungliga Tekniska Högskolan, då är det i princip omöjligt att efterforska vem det är, säger Göran Dahlstedt.
Polisen uppmanar alla att anmäla.
– Även om vi inte kan göra någonting så vill man ju ändå att det kommer upp till ytan, säger han.
Även Hatbrottsjouren i City har lagt märke till de få anmälningarna, trots att även hatbrott på nätet tycks öka.
– Jag tror att det är som vanligt när det gäller de här brotten att man rycker lite på axlarna och tycker inte att det är så allvarligt. Man har kanske hört det så många gånger att man blivit van och det blir normaliserat. Sedan är en annan anledning att man inte tror att polisen kommer göra något åt saken, säger Mikael Ekman, Kommissarie, hatbrottsjouren i City.
– Men min uppmaning är att anmäl, för anmäler man inte så kommer det inte heller till vår kännedom, Mikael Ekman, kommissarie, hatbrottsjouren i City.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.