Priset på olja steg igen på onsdagen. Att priserna stiger behöver inte betyda att produktionen ökar, påpekar oljeanalytiker. Så kallad "production-sharing" gör att effekten kan bli den motsatta.
Dyrare olja kan ge mindre olja
Mest läst i kategorin
Priset på råolja på terminsbörsen i New York steg i går till 54 dollar per fat, efter att under två dagar ha sjunkit från rekordnoteringen på 55 dollar per fat i måndags.
Priset på olja har nu stigit med ungefär 75 procent på ett år till följd av stigande efterfrågan, oro i Mellanöstern och Nigeria, och effekterna av orkanen Ivan i Mexikanska Golfen.
Att priset stiger borde normalt sett innebära att oljeproducenterna försöker producera mer. Men så är inte alltid fallet i dag, påpekade en oljeanalytiker vid Deutsche Bank i går.
I mindre mogna oljeproducerande regioner, som står för en allt större del av värdens oljeprodukton, är det vanligt med ”production-sharing”.
Ett sådant kontrakt innebär att regeringen i landet i fråga behåller äganderätten till ojefälten, och ger oljebolagen en del i vinsten som oljan genererar. Oljebolagen producerar sedan den mängd fat som delen i vinsten motsvarar.
När oljepriset går upp stiger också vinsten. Därmed måste oljebolagen producera färre fat, för samma vinstandel.
Även om det hela egentligen är ett bokföringstekniskt problem, så gör det att siffrorna över volymtillväxt inte följer priserna upp, påpekade analytikern JJ Traynor i Financial Times.
Han förutspår därför en svagare utveckling av värlsdproduktionen av olja under tredje kvartalet än vad som i allmänhet förväntas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.