Det kan vara brottsligt att köpa aktier onödigt dyrt. Den erfarenheten gör en civilekonom i Göteborg, som är dömd för otillbörlig marknadspåverkan i bioteknikföretaget IDL Biotech.
Dyra aktier blev brottsligt
Mest läst i kategorin
Civilekonomen Max Söderpalm har dominerat aktiehandeln i IDL genom att flytta större delen av sitt aktieinnehav mellan två depåer via marknaden. Han har också gjort en mängd små köp i snabb följd till höjda priser.
Stockholms tingsrätt har kommit fram till att hans affärer saknat kommersiell mening och syftat till att driva upp kursen.
Rätten ansåg dock att det saknas särskild anledning att tro att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Samtidigt verkar han inte ha fått ut någon större vinst av sitt agerande.
Straffpåföljden bestämdes därför till villkorlig dom i förening med 50 dagsböter á 500 kronor och inte fängelse.
Max Söderpalm fick sina första aktier av en släkting när han var barn. För tre år sedan upptäckte han att man kunde köpa och sälja via internetbank. Det var lätt att handla via internet. Om han behövde pengar räckte det med en knapptryckning och så hade han pengarna inom tre dagar.
År 2005 omsatte han 8 miljoner kronor i aktiehandeln. Han tyckte att IDL var ett spännande företag att investera i. Aktien gick också att köpa till ett bra pris.
Sommaren 2005 köpte hans familj hus. När SEB inte gav honom lån till husköpet vände han sig till Nordea. För att få lånet vill Nordea att han skulle flytta över aktierna till en depå hos banken. Men bråk om courtageavgiften gjorde att han flyttade tillbaka 45.000 aktier. Av samma skäl förde han över ytterligare 20.000 aktier några månader senare.
Max Söderpalm uppger att han vid den tidpunkten inte trodde att aktien skulle stiga. Det fanns inte ens köpare till en så stor post som den aktuella. Samtidigt hoppades han på att aktien skulle stiga till 20 kronor. Men det var mer som en dröm. Hade kursen gått upp till 12 kronor hade han nog sålt av halva innehavet, enligt domstolsprotokollet.
I september 2005 sålde han av en del av aktierna för att han inte ville sitta med hela kapitalet bundet. Ingen hade heller upplyst honom om att man inte fick göra sådana transaktioner som han gjorde mellan sina depåer.
I förhör hos Ekobrottsmyndigheten ett år senare nämnde han inte anledningen. Så här står det i protokollet: ”Han var så skärrad att han inte mindes transaktionerna. Att aktierna flyttades från en depå till en annan var således inte i avsikt att på något sätt vilseleda någon. Det var den snabbaste vägen”.
Den 8 mars 2006 köpte Max Söderpalm vid ett flertal tillfällen under dagen små poster aktier till omotiverat höga priser.
Hans innehav i aktien vid handelns start den 8 mars 2006 låg på 97.264 i SEB-depån och 42.000 i Nordea-depån. IDL-aktien var en så kallad frimärksaktie, med ett lågt pris. Den aktuella dagen gjorde Max Söderpalm ett flertal köp av aktien i IDL i ett försök att driva upp kursen. Bland annat köptes 400 aktier klockan 11:36:06 för 2,93 kronor, vilket var 2,8 procent över kursen två minuter tidigare. Därefter följde en rad köp av samma typ.
Tingrätten ansåg att transaktionerna inte har genomförts efter affärsmässiga överväganden. Det är istället uppenbart att Max Söderpalms avsikter med transaktionerna var att olagligt påverka priset vid den allmänna omsättningen.
Max Söderpalm anser att han inte har påverkat handeln i IDL. Det fanns flera miljoner IDL-aktier.
Han har nu gått ur IDL i samband med sin skilsmässa. I dag arbetar han som vice vd och försäljningsansvarig på Kontentan Förlags AB i Göteborg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.