Realtid

Dubblad boränta – om bara två år

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 dec. 2010Publicerad: 16 dec. 2010

Och det är försent att binda... Hushåll med stor andel lån till rörliga räntor är i farozonen när räntan normaliseras, konstaterar privatekonomer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stigande obligationsräntor och ytterligare reporäntehöjningar från Riksbanken under de kommande tre åren drar upp boräntorna till 5-6 procent, skriver SBAB i en ny rapport.

Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro

I dag kan en bolåntagare låna till en rörlig ränta på runt 3 procent. Bara det är en dubbling från årets lägsta nivå kring 1,50 procent.

Enligt SBAB:s prognos kommer 3-månadersräntan uppgå till 5,55 procent i december 2013 och 4,80 procent i december 2012.

”Den tidigare fördelen för längre bundna räntor är borta och därmed har möjligheten att gardera sig mot högre korta boräntor försvunnit”, skriver bolåneinstitutets ekonom Tomas Pousette även.

Från juli till oktober visade bolåneinstitutets beräkningar på en fördel på 0,4-0,7 procentenheter för den femåriga bundna boräntan.

Länsförsäkringars privatekonom, Elisabeth Hedmark, anser att den som har lån på mer än 70 procent av bostadens marknadsvärde absolut behöver amortera.

– Amorteringen är ett sparande och de bör man se till att skaffa sig utrymme för i sin ekonomi, säger hon.

ANNONS

Ett huhåll med 1,5 miljoner i bolån, och enbart lån med rörlig ränta, bör spara 2.625 kronor i månaden, visar en beräkning från Länsförsäkringar.

Summan utgör skillnaden mellan dagens ränta och en ränta på minst sex procent.

För ett hushåll med ett bolån på 1,5 respektive 3 miljoner skulle en rörlig ränta på sex procent medföra en ökad räntekostnad per månad, efter skatteavdrag, på 2.625 respektive 5.250 kronor.

En undersökning bland bolåntagare, som Länsförsäkringar gjort, visar att en fjärdedel av låntagarna har rörlig ränta på hela lånet. Vart tredje hushåll med sammanlagd inkomst på minst 50.000 kronor har hela sitt lån rörligt.

Bland dem som bor i bostadsrätt har 40 procent rörlig ränta på hela bolånet, jämfört med 24 procent bland villa/radhusägare. Dessutom har dem med störst lån, i större utsträckning, rörlig ränta på hela sitt bolån, konstaterar Länsförsäkringar.

Två av fem hushåll som har 2,1 miljoner, eller mer, i lån har helt rörlig ränta. Men det är bara en tiondel av bolåntagarna som har lån på två miljoner, eller mer visar undersökningen. En av fyra uppger dock att de inte vet om storleken på sitt bolån.

– De som har höga lån i förhållande till inkomst, och dessutom har stor andel rörlig ränta, är mycket sårbara nu när räntorna stiger. Väljer man rörliga räntor måste man ta höjd för en mer normal nivå på räntan och se till att amortera på lånet och spara för tuffare tider, säger Länsförsäkringars privatekonom, Elisabeth Hedmark.

Alltjämt är det hushållen med högst inkomster som i störst utsträckning höga bolån. I storstadsregionerna, som har de högsta bopriserna i Sverige, har hushållen också lånat mest.

ANNONS

I Stockholms län och i Göteborg/Bohuslän har 17 respektive 13 procent av hushållen bolån som överstiger 2,1 miljoner kronor (20 respektive 28 procent av hushållen i dessa två regioner svarar att de inte vet om storleken på sina lån).

Det är även i dessa regioner som högst andel av hushållen har enbart rörliga bolån, 39 respektive 36 procent.

Särskilt hushåll i gruppen ”åldrarna 25-39 år med månadsinkomst över 50.000 kronor” har stora bokån. I snitt har åldersgruppen lån på 2.953.067 kronor.

Tre av fem hushåll i denna grupp har bolån på miljonbelopp och 36 procent har lån på mellan en och två miljoner. Ett av fyra hushåll i denna grupp har lån på 2,1 miljoner eller mer. Enbart fem procent svarar att de inte kan svara på storleken på sitt lån.

Över hälften, knappt 60 procent, av svenskarna som är mellan 16 och 69 år och inte bor hemma hos sina föräldrar, har bostadslån, visar undersökningen från Länsförsäkringen också.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]