Fredrika Hörlin, MP på advokatfirman Wåhlin bjuder in Malin Persson Giolito till att prata om sin bok. Hörlin trycker samtidigt på att kvinnorna på byråerna måste bli mer streetsmarta.
"Du är välkommen till oss!"
Mest läst i kategorin
Realtid.se skrev nyligen om Malin Persson Giolito som efter sitt boksläpp förra året upplever att advokatbranschen fryst ut henne.
– Jag läste det. Hon är välkommen till oss. Jag drar gärna ihop ett gäng från flera byråer.
Det säger Fredrika Hörlin som just läst ut Persson Giolitos bok Dubbla Slag och artiklarna som Realtid.se har skrivit.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
Själv slutade Fredrika på Mannheimer Swartling 1997. Precis som Persson Giolito påpekar hon att bristande jämställdhet är ett branschproblem. Inte något som rör en enskild firma.
– Det är intressant för jag känner igen mig i boken även om mycket är tillspetsat. Och då är jag ändå tio år äldre än Malin och var där tio år innan hon arbetade där.
– Jag skrattar igenkännande åt vissa kommentarer.
Sedan Fredrika Hörlin slutade på storbyrån har ökad internationalisering och tuffare krav skruvats upp.
– Pengakraven har ökat och det är jäkligt tufft på de stora byråerna – för killarna också. Frågan är varför det måste vara så höga resultatkrav? Varför kan de inte nöja sig med en rimligare nivå?
Det är väl inte rimligt att begära att vinstkraven skall sänkas?
– Nej, det handlar ju om att tjäna pengar, det är ingen ideell verksamhet. Men då måste man kanske höja statusen kring de tjänster som inte genererar pengar. Revisionsbyråerna har kommit längre: de har massa seniora medarbetare som inte är delägare.
– Fast den yngre generationen är inte så driven att tjäna pengar, säger Fredrika Hörlin.
När Fredrika själv fick sina barn för 8, respektive 11 år sedan tog i princip inga män föräldraledigt.
– Nu tar de föräldraledigt i större utsträckning än tidigare. Så det händer ju någonting.
Hon tillägger att flera kvinnor själva väljer bort byråerna och paradoxen att delägarrollen innebär ett friare arbete.
– När du har gjort dina hundår är detta ett otroligt fritt yrke. Jag kommer och går som jag vill. Jag har ingen chef som talar om för mig att jag ska vara här klockan nio.
Men ni har ingen mer kvinnlig delägare hos er?
– Vi har haft flera duktiga kvinnliga jurist som slutat för att gå till domstol och åklagarmyndigheten. Jag tycker det är synd att de inte håller i.
Kan inte arbetet bli mer flexibelt under hundåren?
– Jo, men vi tycker, jämfört med de stora drakarna, att vi är drägliga och har vanliga arbetstimmar.
Fredrika Hörlin tror att kvinnor på byråerna måste bli mer streetsmarta.
– Med streetsmart menar jag att man måste förstå skillnaden mellan de uppdrag man får och inte ta sig an enklare uppdrag. ’
Det handlar om att sälja sig internt, att inte gå i fällan och ta uppdrag som inte är debiterbara, utan uppdrag mot de viktigaste klienterna – och förstå vilka dessa är.
– Det hjälper inte att du har ordnat världens bästa julfest, in the end of the day handlar det om du är lönsam eller inte. Omedvetet blir det oftare tjejer som får i uppdrag att ta fram en ny policy på byrån, till exempel. Kunskapsbanker har tjejer tagit fram på nästan alla stora byråer. De är jätteduktiga på att lägga upp snygga mappar men internt har det inte samma status. Får man beröm för det är det lätt att vaggas in i en falsk tro – att dessa uppgifter räknas.
– Det är inte så att man ska tacka nej till att fixa julfesten. Men om det är gjort en gång och blir ombedd igen ska man tänka ”Aha, nu fick jag ett uppdrag som det inte går att fakturera något för. ”
Malin Persson Giolito förespråkar kvotering – hur ser du på det?
– Inte till delägarskapet men till styrelser. Fast då kommer frågan om att kvinnorna kanske inte är tillräckligt kompetenta. Men det finns ju jättemånga män som inte är det.
Hur vet du det?
– Så är det. På många poster i näringslivet sitter både kvinnor och män som till och med är inkompetenta. Det är mycket snack om jämställdhet men jag har varit i den här branschen i 20 år och det har knappt hänt någonting.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.