...befann sig mitt i börsyran vid millennieskiftet. Men han tröttnade på börsens läktarperspektiv. Nu driver han Nautiska Magasinet och har full vind i seglen.
Douglas Eklund
Mest läst i kategorin
Vägen syntes utstakad redan i 16-årsåldern för Douglas Eklund. När andra i hans ålder på sin höjd läste deckare plöjde unge Douglas böcker om aktiedomptören Warren Buffett. En fascinerande värld av aktier hade öppnats där hemma i pojkrummet i Göteborg
Det blev finansiell ekonomi på Lunds universitet direkt efter gymnasiet och som sagt – det var aldrig något snack om vad han skulle jobba med i framtiden. Direkt efter examen 1996 jobbade han som omvärldsanalytiker på Volvos kontor i London men efter ett år åkte han tillbaka till Sverige. Fick jobb hos riskkapitalbolaget Canfina Investment Advisors i Stockholm och karriären som aktieanalytiker kunde börja.
– Från början var det en ganska verklighetsnära verksamhet men sedan kom IT-perioden och då blev det lite blandat, säger Douglas Eklund i dag.
Canfina tillhörde inte de största aktörerna och hade aldrig råd att göra de stora investeringar som efterfrågades under den här stormiga perioden. Men bredbandsföretaget Utfors blev en bra affär för företaget.
Douglas Eklund sysslade främst med placeringar på börsen vilket inte var mindre turbulent än riskkapital vid den här tiden. Nu hade han jobbet som samtidigt var hans stora intresse. Det kunde inte bli bättre – eller?
Kanske inte, men mellan alla affärer smög sig ett gnagande tvivel på. Visst, det var fortfarande spännande men i praktiken, insåg han, handlade det bara om att flytta pengar fram och tillbaka.
– Det kändes som man satt på läktaren hela tiden, jag deltog aldrig i verksamheten och tillförde inget egentligen till de bolag jag analyserade.
Till slut blev tvivlet för stort och samtidigt började börsen att backa. Douglas sade upp sig från Canfina utan att ha något nytt jobb. Canfina var på väg att trappa ned så ägarna hade full förståelse för hans avhopp men i Douglas omgivning fanns många höjda ögonbryn.
Genom egna placeringar hade han ändå fått ihop ett startkapital och målet med uppsägningen var att få jobba med en ”riktig” verksamhet. En egen låda.
– Jag ville göra en investering där jag skulle vara chef och den drivande kraften i företaget.
Han tittade på bland annat på kaffeföretag och firmor i mediabranschen. Till slut hittade han annonsen om försäljning av Nautiska Magasinet. Det stämde redan vid första ögonkastet. Göteborgaren Douglas Eklund är gammal tävlingsseglare och första besöket i butiken i Gamla stan i Stockholm blev en överväldigande upplevelse.
– När man kommer in i butiken blir man kär, försöker han att förklara.
Nautiska Magasinet är sjökortsagent sedan 1873 och har haft butik i samma kvarter sedan dess. Förutom sjökort och nautisk litteratur har man på senare år breddat sortiment med kläder.
– När jag kom dit första gången blev jag oerhört imponerad av allt som fanns. Till exempel att en viktig del av verksamheten är att sälja till yrkessjöfarten.
Affären genomfördes i november 2002 och Douglas fick ta över mitt i julruschen. Det var bara för den före detta aktieanalytikern att ställa sig bakom disken och kränga marina julklappar. Inte helt enkelt, butikserfarenheten var noll.
– Första månaden var en chock, jag fick ont i fötter och ben av att stå så mycket. Det höll igång med rea i januari men sedan blev det toklugnt i februari och jag fick panik.
Personalen kunde lugnade honom att snart skulle båtsäsongen sätta igång och då blev det hysteri igen.
Nautiska var ett välskött företag när Douglas tog över. Som gammal analytiker kunde han gå in och optimera varulager och planera expansion. I år öppnade han en butik i Marstrand och ytterligare en butik är på gång till nästa år. Omsättningen ökar och lönsamheten är bra.
– Den viktigaste uppgiften för mig nu är att skapa en bra företagskultur. Det som kommer att ta längst tid är att bli en bra ledare och coach, att se till att man inte blir beroende av att höja lönen för att få personalen på gott humör.
Det är inget som man kan läsa sig till och i slutändan handlar det om, säger han, sunt förnuft och förmåga att delegera.
– Där har jag mycket att lära.
Första tiden handlade mycket om att hålla bakdörrarna öppna, att agera så att det gick att sälja företaget när det passade. Nu tänker han mer långsiktigt.
– I dag har jag identifierat det här som en del av min livsstil.
Han har han inte ägnat en tanke åt börsen på två år. Det har varken funnits pengar eller tid till det. Men i och med att han har funnits sin roll på Nautiska och ekonomin fungerar märker han att intresset för aktier ökat igen. Och på lång sikt tror han att han kommer att driva fler bolag parallellt med Nautiska Magasinet.
I vilket fall så trivs han betydlig bättre i dag än då han var börsproffs.
– Jag är inte längre en passiv betraktare, jag är mitt i något i stället.
Billy Andersson
Läs tidigare artikel i serien: Jag bytte karriär.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.