Realtid

DNB ratar ojämställda advokatbyråer

Joakim Nordenstam
Joakim Nordenstam.
Sven Nordenstam
Uppdaterad: 21 dec. 2018Publicerad: 21 dec. 2018

Den norska storbanken DNB avbryter samarbetet med advokatbyråer som struntar i jämställdhet. Även i Sverige kommer tjänsteleverantörer att märka av bankens medvetna satsning på jämställdhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

DNB Norge köper juridiska tjänster för 150 miljoner norska kronor per år. Nu vill den norska storbanken använda sitt inflytande för att öka jämställdheten i advokatbranschen. Banken berättar om initiativet på sin egen hemsida DNB Nyheter (på norska).

Minst en norsk advokatbyrå har blivit av med DNB som kund, till följd av bankens beslut att kräva jämställdhet, eller åtminstone en plan för jämställdhet, av sina leverantörer inom juridik.

Advokatbranschen är ökänd för långa arbetstider och få kvinnliga delägare och har därför hamnat i brännpunkten för DNB:s hållbarhets- och jämställdhetsarbete.

Bakgrunden till beslutet är dels att kunderna förväntar sig att banken ska ta samhällsansvar, dels att DNB vill försäkra sig om högsta kvalitet i rådgivningen.

– Advokatbyråer rekryterar unga talanger, men alltför många faller ifrån innan de når partnerskap. Vi på DNB är oroliga över att vi inte kommer att få samma kvalitet i rådgivningen när bolagen misslyckas med att hålla fast vid kvinnliga stjärnor”, säger Audun Moen som är chef över bankens interna advokatfirma, DNB-advokatene.

Joakim Nordenstam är HR-chef på DNB Sverige, med 350 anställda. Han berättar att det svenska filialen  intensifierat arbetet med jämställdhet de senaste året.  

– Hållbarhetsfrågorna, där jämställdhetsfrågorna ingår, ligger högt upp på agendan i hela koncernen. I Sverige har vi intensifierat arbetet under 2018.

DNB Sverige är nöjda med sina leverantörer av juridik, men jämställdhet kommer att bli en betydande faktor framöver, enligt Joakim Nordenstam.

ANNONS

– Vi har inga planer på att avsluta några samarbetet, för vi är nöjda med våra leverantörer, men vi kommer att ha med det som en parameter framåt i upphandlingar av affärsjuridik och andra tjänster.

DNB:s koncernledning består av hälften kvinnor och hälften män.

– Vi arbetar hårt med jämställdhet internt i koncernen och då är det klart att vi också tittar på våra underleverantörer, säger Joakim Nordenstam.

Vid årsskiftet tillträder Elisabeth Beskow som den första kvinnliga vd:n för DNB i Nordeuropa och chef för den svenska verksamheten.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sven Nordenstam
Sven Nordenstam
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]