Realtid

DNB: "Det kommer vara mer av en hybridarbetsplats i framtiden"

Elisabeth Beskow, DNB Sverige.
Foto: Jennie Kumlin
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 26 jan. 2021Publicerad: 26 jan. 2021

DNB:s Sverigechef Elisabeth Beskow bedömer att den norska nedstängningen och förbudet mot inresa till Sverige kommer att få liten effekt på verksamheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Generellt skulle jag säga att det nya beslutet egentligen inte kommer att påverka oss. Vi är redan helt digitala idag, alla möten, alla kommittéer, alla beslut går redan via digitala kanaler, säger Elisabeth Beskow.

Av DNB:s totalt 400 anställda i Sverige är det i dagsläget snitt bara 30 personer som arbetar på kontoret en vanlig dag, detta efter de skärpta svenska rekommendationerna i december. Omställningen till distansarbete gjordes redan under våren 2020 med hemflytt av kontorsutrustning och nya digitala verktyg.

– I och med att Norge hade en så hård lockdown i mars förra året så var det totalt nödvändigt för DNB att lösa hemarbete på distans direkt. Och vi följde i princip efter Norge så vi var väldigt snabba med att skicka hem all personal som inte behövde vara på kontoret i Sverige, jag tror att vi var tidigt ut med just den delen.

De nya norska restriktionerna innebär att tjänsteresor mellan länderna stoppas tillfälligt men Elisabeth Beskow spår inte att det kommer att få någon större betydelse. I Norge är en av de största osäkerhetsfaktorerna istället vad som händer med öppethållandet av skolor och förskolor i de olika kommuner där restriktioner nu införs. För personal med yngre barn kan det givetvis få stor påverkan om barnomsorgen stängs.

– Vi får se hur det kommer utvecklas den kommande veckan.

Att viss personal måste vara på plats på kontoret har DNB löst genom ett system med zoner. Driftsnödvändiga team arbetar separerade i de olika zonerna för att förhindra smittspridning. Hittills har systemet fungerat då DNB inte har konstaterat någon lokal virusspridning på kontoret i Stockholm. De fall som dykt upp bland personalen har kommit från andra smittkällor.

Elisabeth Beskow är imponerad över hur snabbt verksamheten har kunnat genomföra den stora omställningen att gå över till en situation där merparten distansarbetar en normal arbetsdag.

– Jag är ödmjuk över att vår personal har hållit den höga aktivitet som de har gjort. Det känns väldigt bra.

ANNONS

Samtidigt innebär situationen påfrestningar, inte minst psykiska av den ökade isoleringen jämfört med tillvaron på ett kontor. DNB har mött detta med personalenkäter för att mäta välmåendet, tidsplaneringsutbildningar som påtalar vikten av att ta pauser och att kunna ta promenadmöten när det är möjligt.

– Jag tror inte att man jobbar mindre bara för att man jobbar hemma. På jobbet får du raster av olika slag per automatik men det blir något helt annat när du bara sitter hemma så det är viktigt att se till att man får de här pauserna.

Även om Elisabeth Beskow ser fram mot en mer normaliserad arbetssituation senare i år så bedömer hon att många av de nya rutinerna kommer att leva kvar i framtiden.

– Det kommer vara mer av en hybridarbetsplats i framtiden. Det kommer inte se ut som det har gjort historiskt, utan man kommer att kunna jobba hemifrån på ett sätt som inte var accepterat tidigare. Vi ser de facto att produktiviteten inte går ner utan att man fortsätter att leverera. Och våra kunder sitter också hemma och har behov av att mötas digitalt, så alla har samma förutsättningar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]