Amerikanska företag spås åtnjuta rekordvinster, samtidigt som USA:s BNP förväntas växa blygsamt. Motsägelsefullt? Javisst.
Djup oenighet mellan aktie- och BNP-analytiker
Mest läst i kategorin
Aldrig förr, rapporterar Bloomberg i en på tisdagen publicerad rapport, har Wall Street-analytikers samlade estimat över vad vinsterna för företagen i amerikanska aktieindexet S&P 500 kommer att bli skilt sig mer ifrån vad makroanalytiker prognosticerar att USA:s BNP-tillväxt kommer att bli.
Kort sagt: aktiemarknaden är övervärderad.
Enligt de ca 1.500 aktieanalytiker vars tillväxtprognoser Bloomberg räknat ut ett genomsnitt för, tillväxtprognoser analytikernas riktkurser rimligen bygger på, kommer S&P 500-företagens vinster att växa med 25 procent nästa år, vilket är hela 10,9 gånger mer än vad 53 makroanalytiker förra månaden spådde att BNP skulle växa med. Kvoten 10,9 är den högsta sedan Bloomberg började mäta på detta sätt – genomsnittet ligger på 6,9.
I en analys av detta sällsamma förhållande skriver Bloomberg att, eftersom aktierna i indexet ju redan gått upp med 50 procent sedan mars i år, avkastningen framöver kan bli begränsad – det kan ju bli så att de optimistiska prognoserna inte infrias; de framtida vinsterna är redan ”inprisade”. Visserligen, noterar Bloomberg vidare, är aktierna väldigt billiga ur ett historiskt P/E-perspektiv, faktiskt på de lägsta nivåerna sedan 1989, men enligt makroprognoser från Goldman Sachs, Morgan Stanley och Bank of America är aktier – trots detta! – långt ifrån något fynd på dagens nivåer.
Till slut, som ett ljus i denna dimma, citerar Bloomberg en analytiker från Ohio – Barry James från fondförvaltaren Xenia, som överträffade 98 procent av sina konkurrenter under den gångna femårsperioden – som får säga något begripligt:
– Företagens intjäning kommer att vara avhängig BNP-tillväxten. Även om saker och ting ser bättre ut nu än vad de har gjort ser vi inte att nästa år ”will go gangbusters” (bli extremt framgångsrikt).
Baserat på den historiska kvoten mellan BNP- och vinsttillväxt skulle USA:s BNP behöva växa med 4,1 procent under nästa år för att matcha vinstprognosernas optimism. Så optimistisk, skriver Bloomberg, är dock inte en enda av de 53 tillfrågade ekonomerna.
Dessutom citeras en analytiker som oroväckande påpekar att den vinsttillväxt som ändå finns nu till stora delar är driven av kostnadsreduktioner och rationaliseringar, något som går att jämföra med centralbankers räntesänkningar på så sätt att det är ett ändligt vapen. När det inte längre finns att tillgå kan vinsterna inte längre växa.
Den som lever får se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.