Nu är det dags anser Ericsson att efter många års stötande och blötande, sätta dit amerikanska teknikföretaget Qualcomm för att ha agerat alltför girigt angående sina patent på 3G-mobiltelefoni.
"Djävulens advokat" hos EU ska hjälpa Ericsson i tvist
Mest läst i kategorin
Redan år 2005 gick Ericsson ut med ett pressmeddelande om att sex parter, bland annat Ericsson och Nokia, anmält Qualcomm till EU för detta.
Det skulle dröja två år senare tills Ericsson kom med nästa pressmeddelande om att Ericsson och övriga fem parter, välkomnar EU:s fortsätta utredning av saken.
Och nu ytterligare två år senare skriver Bloomberg med hänvisning till flera källor, att EU konkurrenskommissionär Neelie Kroes planerar tillsätta en särskild panel för att utreda Qualcomm-ärendet.
Panelen ska enligt Bloomberg nu agera ”djävulens advokat” och noggrannt väga skäl som talar för och emot att Qualcomm missbrukat sin ställning.
Ärendet har blivit ett bråk mellan Kroes som anser att Qualcomm bör åläggas böter, och hennes egna experter hos EU-kommissionen som inte anser att Qualcomm har gjort något fel.
Kroes mandatperiod löper ut i år, och hon har enligt Bloombergs källor tagit initiativet till panelen för att klara upp ärendet en gång för alla.
Sedan ärendet inleddes, har Nokia och Broadcom ingått förlikningar värda motsvarande 17 miljarder kronor med Qualcomm. De har därmed dragit tillbaka sina EU-anmälningar.
Realtid.se frågar Ericsson om Ericsson fortfarande driver ärendet.
– Ja, vi är i allra högsta grad fortfarande involverade, säger en talesperson för bolaget.
Hon hänvisar till ett tidigare utlåtande från Ericssons patentchef Kasim Alfalahi:
”Qualcomm åtog sig inför standardiseringsorganisationer att utlicensiera sin teknologi på rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande villkor.
Trots detta, och i brott mot konkurrenslagstiftningen, tar Qualcomm ut överdrivna och oproportionerliga royaltyavgifter.
Det här innebär i slutändan att konsumenterna kan komma att betala mer för sina mobiltelefoner, än de borde.”
Förutom Ericsson, Nokia och Broadcom, var de övriga tre parterna i gruppen mot Qualcomm; NEC, Panasonic och Texas Instruments.
Qualcomm som är baserat i Kalifornien, är världens största tillverkare av datorchips för mobiltelefoner.
Realtid.se får tag på amerikanska mäklarfirman
MF Globals aktieanalytiker Per Lindberg som brukar vara optimistisk om Ericsson och Ericsson-aktien.
Han bevakar även Qualcomm-aktien, och ger säljrekommendation för den aktien i en analys från den 17 augusti.
Där värderar Lindberg Qualcomm-aktien till 30 dollar, medan den slutade i 45-46 dollar i USA under fredagen. Börshandeln var stängd i USA under måndagen på grund av Labor Day.
– EU kommissionens utredning av Qualcomms affärer är ytterligare en belastning för det omtvistade bolaget, säger han och hänvisar till sin Qualcomm-analys.
Han pekar på att Ericsson kan gynnas om rättstvisten går Ericssons väg.
– Ericssons intresse ligger i att minska Qualcomms beskattning av mobiltelefon-tillverkarna, för att därmed minska kostnaderna för telefonerna, för att därmed öka efterfrågan på mobiltrafik och så vidare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.