Realtid

Digital skatt allt närmare

"Statskassan tappar intäkter om beskattning förskjuts från landet där hemvisten finns till de länder där den digitala konsumtionen sker," säger Kim Jokinen, partner och Tax Reporting & Strategy Leader på PWC Sverige. Foto: PWC
"Statskassan tappar intäkter om beskattning förskjuts från landet där hemvisten finns till de länder där den digitala konsumtionen sker," säger Kim Jokinen, partner och Tax Reporting & Strategy Leader på PWC Sverige. Foto: PWC
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 okt. 2020Publicerad: 07 okt. 2020

Under ett OECD-möte den 8-9 oktober ska detaljer om den nya digitala skatten presenteras och tanken är sedan att det färdiga förslaget ska finnas klart till årsskiftet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Närmare 140 länder är för närvarande inblandade i förhandlingarna om den här första övergripande beskattningslösningen inom det digitala området. En rad EU-länder står bakom ett förslag om digital skatt, men USA är motståndare, bland annat på grund av de negativa effekterna för de amerikanska så kallade tech-jättarna. 

– Även i Sverige är många negativt inställda, eftersom svenska innovativa företag riskerar ökad skattebelastning i länder med många konsumenter. Dessutom tappar statskassan intäkter om beskattning förskjuts från landet där hemvisten finns till de länder där den digitala konsumtionen sker, säger Kim Jokinen, partner och Tax Reporting & Strategy Leader på PWC Sverige.

För några veckor sedan berättade Cecilia Malmström, aktuell som kandidat till ny OECD-chef, till Dagens Industri att hon tror att digitala skatter är oundvikliga och att ju bredare krets som kan omfattas av lösningen desto bättre. 

Men även om det nås politisk enighet om förslaget så kommer det att ta tid för OECD att slutföra de tekniska delarna av arbetet och att implementera ett nytt regelverk. Sannolikt kommer fler enskilda länder likt Storbritannien (införde digital skatt 1 april i år) att genomföra egna satsningar innan OECD har rott detta i hamn. 

– Det finns en otålighet bland flera länder som vill gå hårt fram i syfte att bland annat öka skatteintäkterna. Detta är branscher och företag som i flera fall har haft en bra utveckling under pandemin när digitaliseringen har fått draghjälp, så möjligheterna till ökade skattemässiga intäkter är naturligtvis lockande, säger Kim Jokinen. 

Händer det ingenting från OECD-håll, så väntas istället EU-maskineriet rulla igång på bred front. I slutet av september kommunicerade Ursula von der Leyen att EU kommer att påbörja införandet av en digital skatt under nästa år och det oavsett om det blir en global överenskommelse eller inte.

– Det här är en fråga som skapar osäkerhet både på nationell och global nivå och ur ett näringslivsperspektiv är det väldigt viktigt att vi snart får klarhet i frågan. Även om de nya beskattningsreglerna främst är tänkta att träffa större tech-koncerner, så kommer de sannolikt även att omfatta mindre bolag med olika former av digitala tjänster, som till exempel sökmotorer, sociala medieplattformar, spel, molntjänster och digital marknadsföring, säger Kim Jokinen. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]