Realtid

Det kommer falla ännu en tid

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 jan. 2009Publicerad: 26 jan. 2009

Stockholmsbörsen har nu återgått i den långsiktigt fallande trenden efter att vi fått en förväntad och tillfällig uppgång under knappt två månaders tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nedgången från toppen den 7 januari har gått snabbt och vi får nu söka en ny tillfällig botten inför en uppgång under en större del av februari månad. Men den långsiktiga trenden förblir fallande ännu en tid. Jag jobbar fortfarande med två alternativ till en kommande lågpunkt, där det första alternativet ligger i samband med månadsskiftet mars/april och det andra alternativet finns vid månadsskiftet juni/juli i år.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

Oavsett när vi får lågpunkten som så många väntar på kan vi se fram mot en fin uppgång fram till september månad, när väl en botten fallit på plats.

OMXS 30 index (601,12) föll till 592, som lägst både den 21 januari och den 23 januari, vilket visar att stödet vid 592-593 nu är viktigt. Nu finns det utrymme för en mindre uppgång innan nedgången fortsätter nedåt och ger oss en nivå där jag förväntar mig en dragning uppåt under några veckor under februari månad.

Lågpunkterna från i höstas kom in vid 575 (27/10) och 561 (21/11) och dessa utgör framöver viktiga stöd inför en tillfällig uppgång. Jag är inte främmande för att dessa kan brytas innan vi får den förväntade tillfälliga uppgången.

Den dag index bryter ned under intervallet 557-561 får vi inrikta oss på stöden 520 och 480 för att om möjligt få en lågpunkt som kan hålla vid något av dessa stödnivåer.

Tokyobörsen

Nikkeiindex (7.745,25) är på samma sätt som de flesta andra index i världen inne i en långsiktigt fallande trend, där vi så här långt fått en lägsta notering på 6.995 den 28 oktober 2008. Index är nu på väg att först testa denna nivå och sedan troligen bryta den och ge en fortsättning mot lägre nivåer.

ANNONS

Lågpunkten i höstas är den lägsta noteringen i hela den nedgång som inleddes från 39.000. Denna rekordnotering sattes i början av januari månad 1990, när japan fick sin första bankkris och stora konjunkturnedgång.

Mer långsiktigt får vi ställa in oss på en nedgång till 6.000-nivån men innan index är där nere hinner marknaden med att sätta upp kurserna i flera tillfälliga uppgångar av varierande längd.

Den japanska yenen är mycket stark i relation till dollarn och noteras nu till 88-89 yen per dollar. Sommaren 2007 såg vi noteringar på 123 yen per dollar och då hade den japanska exportindustrin det mycket lättare. Yenen ser ut att fortsätta stärkas på sikt och det lutar nu åt att vi får se ett test av den gamla noteringen på 81 yen per dollar, som noterades i april 1995.

Det var då som de amerikanska investmentbankerna gav rådet till sina kunder att låna i yen till låg ränta och sedan investera i amerikanska obligationer, som vid den tidpunkten gav hög avkastning. Agerandet ledde till att räntenivån i USA föll kraftigt under de följande åren.

Enskilda aktier

AstraZeneca (326,50) har varit inne i en stigande trend allt sedan lägsta noteringen vid 210,50 kronor den 17 mars 2008. I uppgången har aktien stigit till 347 kronor som högst den 12 december, vilket givit en uppgång på 64,8 procent, som mest under de 9 månader uppgången pågick.

Nu ser aktien ut att tagit en paus i den långsiktiga uppgången i och med att vi fått en lägre topp vid 335 kronor den 15 januari i år. Denna lägre topp är nu en negativ signal den närmaste tiden. Det krävs nu att AstrZenca tar sig över 348 kronor för att vi ska kunna få en ny positiv signal och räkna med en fortsättning uppåt. Innan denna signal är på plats räknar jag med att aktien kommer att dra sig nedåt i en rekylfas.

Vi har ju genom årens lopp vant oss vid att AstraZeneca och de övriga läkemedelsaktierna i världen oftast stiger när börserna som helhet faller i en lågkonjunktur. Så här långt har detta mönster upprepats även i den nu aktuella konjunkturnedgången.

ANNONS

StoraEnso R (47,60) har utvecklats positivt under flera månader efter att aktien var ned till 50,50 kronor som lägst den 16 juli 2008. Aktien noterade 81,75 kronor som högst den 10 november för att sedan börja backa tillbaka. Den lägre toppen vid 65,50 kronor den 7 januari i år innebar en stark säljsignal, vilken tog aktien ned till den gamla lågpunkten från i somras.

Nu när aktien också brutit ned under 50-nivån innebär det ytterligare en negativ signal och det ger oss anledning att sikta djupare innan det hela kan stabiliseras längre fram. I dagsläget är signalerna mycket negativa, där vi får följa utvecklingen via stödnivåerna 45,00 kronor och 42,00 kronor för att med tiden söka en lägsta notering ännu längre ned.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]