Realtid

"Det har varit en svår tid för mig"

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 dec. 2007Publicerad: 12 dec. 2007

Realtid.se träffar Karin Forseke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LONDON Den brittiska finansmarknadens övervakningsmyndighet, FSA, har gett Karin Forseke klart godkänt och hennes roll på FSA har inte bara förlängts utan också förstärkts. När Karin Forseke var förstasidesstoff blev FSAs pressansvariga nedringda av svenska journalister, som frågade hur det kom sig att britterna kunde behålla Karin Forseke efter det att hon avgått som regeringens rådgivare i privatiseringsfrågor.

– De påpekade helt formellt, som de alltid gör på pressförfrågningar, att mitt förordnande löpte ut i slutet av november och pressen drog därmed slutsatsen att jag skulle tvingas avgå. Detta var inte alls fallet, men det faktum att mitt förordnande skulle förlängas var inte ännu officiellt.

FSA gjorde en detaljerad utredning så fort ryktena började surra och lät översätta relevanta dokument till engelska för att kunna göra sig en noggrann bild vad ryktena baserade sig på. De kunde inte hitta något som kastade en skugga på Karin Forsekes integritet. Det faktum att hon nu sitter som ordförande för FSAs internredovosnings-kommitté visar klart att hon har myndighetens fulla förtroende.

– Detta kändes extra svårt för mig att de tvingades till att utföra denna undersökning och lägga ned tid på detta. FSA hade verkligen annat att tänka på. Allt detta skedde i samma veva som FSA, brittiska riksbanken och regeringen försökte lösa krisen i det skulddrabbade bolånebanken Northern Rock, säger Karin Forseke

Hon erkänner att det var en svår period. ”Regeringsuppdraget var viktigt och jag kände starkt att jag kunde tillföra något, men med pressens strålkastarljus på mig hela tiden var det svårt för mig att kunna fortsätta att arbeta effektivt. Jag har en känsla av att om jag inte arbetat i regeringskansliet hade jag inte utsatts för detta. Det blev en komponent för många; jag var en kvinna på en viktig post, karriär även utomlands, turerna kring Carnegie och så som sista krydda, de politiskt kontroversiella privatiseringarna.

Karin Forseke är inte bitter, hon har varit i näringslivets hetluft allt för länge för det, men det var ett svårt beslut att lämna ett uppdrag som fascinerade henne, men hon hon hade inget annat val.

I fredags höll Karin Forseke det årliga Felix Neuberger-anförandet i Göteborg och efteråt fick hon både medalj och vackra ord. Detta skedde utan någon som helst uppmärksamhet från media. ”Det kändes bra, att börja ett nytt spännande kapitel och lämna ett tråkigt avsnitt bakom mig.”

Nu kommer Karin Forseke att ta det lugnt fram till nyår innan hon bestämmer sig för vad hon ska göra. Sysslolös blir hon inte; hon släpper inte sina många styrelseuppdrag, bland annat i Wallenius, Kungliga Operan och Finansmarknadsrådet – och varje månad fortsätter resorna till London och styrelsemötena på FSA.

ANNONS

Pia Helena Ormerod

Frilansskribent i London

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]