Inflationen är på väg uppåt men Riksbanken är fortsatt orolig över den höga skuldsättningen.
"Det går ganska bra nu"
Mest läst i kategorin
Riksbanken bedömer att inflationen i Sverige är på väg uppåt och att utvecklingen går bättre, sade förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick vid ett SNS-seminarium idag.
– Det går ganska bra för svensk ekonomi och och det kunde vi konstatera redan i juli vid vårt möte. Det här understöds av den expansiva penningpolitiken och vår bedömning är att vi kommer att nå inflationsmålet på 2 procent mot slutet av året, sade hon under anförandet.
Under anförandet konstaterade af Jochnick även att inflationssiffrorna i juni var lägre än väntat men desto högre i juli; sammantaget var siffrorna för sommarmånaderna i princip i linje med Riksbankens prognos.
I juli sänkte Riksbanken reporäntan ytterligare och utökade sitt stödköp av stadsobligationer. Fokus på kronan och dess utveckling har varit i allt större fokus en lång tid nu eftersom Riksbanken är orolig att om kronan blir stark så påverkas inflationssiffrorna för mycket, menar af Jochnick.
– Vi bedömde i juli att penningpolitiken behövde göras ytterligare mer expansiv och vi beslöt då att sänka reporäntan till -0,35 procent och beslöt också att förlänga det program av löp av statsobligationer som vi hållit på med under en tid. Vi kommer förlänga stödköpen när det gamla programet löper ut i september och vi räknar med att det nya programet löper under resten av året.
Trots att tonen är mer positiv kring svensk inflationsutveckling och tillväxt så finns det anledningar till oro framöver. Bland de finns bland annat den ökade skuldsättningen i hushållen och de stigande bostadspriserna som kan göra ekonomin sårbar om utvecklingen bromsar in.
Som del av diskussionen tog af Jochnick även upp det vida diskuterade amorteringskravet och menade att Finansinspektionens mandat för makrotillsyn behöver bli tydligare.
– Makrotillsynsmandatet och Finansinspektionens möjlighet att vidta åtgärder är en viktig sak att åtgärda och vi hoppas verkligen regeringen gör sin del och att det här kommer på plats. Men det här är förändringar som tar lång tid, säger hon.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.