Realtid

"Det gällde att komma först till affären"

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 sep. 2011Publicerad: 08 sep. 2011

Realtid.se har talat med den omdebatterade mannen på bilden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tisdagens nyhet om löneläget för mäklarkåren illustrerades med en bild på en springande börsmäklare från 1980-talet. Realtid.se:s läsare inledde omgående en intensiv diskussion om vem mannen på bilden egentligen är.

Realtid.se har nu letat upp personen i fråga och kan berätta att det är Mikael Hall som visar vinnarskalle på bilden.

Bilden ger en hel del actionkänsla med tanke på att du springer?

– Faktum är att den har använts av media ända sedan den togs för sisådär 25 år sedan. Varje gång det smäller på börsen används den, säger Mikael Hall, idag förvaltare på Orre & Nyberg Capitals fond Radar Trading.

Har du sett diskussionerna som har försigått om vem som egentligen är på bilden. Det är uppe i nära 70 kommentarer nu?

– Jag var och fiskade, men såg det hela i efterhand och det är helt sanslöst.

Vissa påstod att det var Mikael Hanell. Hur ser du på det?

– Vad jag vet har han aldrig arbetat på börsgolvet.

ANNONS

Mikael berättar att det vanliga var att man inte sprang, men vid tiden bilden togs, det vill säga 1987, rådde börskrasch. Så fort det var turbulent på börsen var det viktigt att nå fram till motparten för att kunna göra affären. Just därför lade man benen på ryggen:

– Ibland fick man ha mer i fötterna än i huvudet.

Han berättar också att till skillnad från den amerikanska börshandeln, där många människor rör sig på ett begränsat utrymme, var det stora lokaler man rörde sig i på Stockholmsbörsen. Så det var inte alltför sällan det även gjordes affärer i exempelvis restaurangen när det var riktigt brådis:

– I 99 procent av fallen gick vi ändå.

Gick ni ofta fort?

– Det berodde på hur brådis det var. Det var ändå ett ganska lugnt liv fram till börskraschen.

Så det var inte som i Wall Street där Michael Douglas rollfigur Gordon Gekko säger till sin adept att ”lunch is for whimps”?

– Haha. Nej, jobbade man på börsgolvet hann man käka. Golvet var själva marknadsplatsen och vi var ombud för institutionsmäklarna som ringde in ordrarna. Jobbet började i regel kring 10:00 och ofta åt man frukost vid restaurangen. Sedan stängde börsen halv tre.

ANNONS

Som Realtid.se nyligen berättade snittar en börsmäklare 84.000 kronor per månad. På den tiden låg snittet för en relativt oerfaren börsmäklare på 20.000-25.000 per månad, enligt Mikael Hall:

– Jag var 33 år och kom från privatindustrin. Jag var utbildad kemist och hade inte någon ekonomiutbildning, men som så många gånger förr halkar man in på ett bananskal.

Han började sin karriär inom finansbranschen som optionsmäklare för Sweden Option Future Exchange, Sofe. Verksamheten leddes av nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves och byggde på att man skulle handla live. Men Sofe utveklades inte riktigt som man hade tänkt sig och verksamheten lades ned. Som en direkt följd blev Mikael Hall börsmäklare i stället:

– Det kändes bättre att handla aktier än optioner. Så det var ett riktigt lyckokast.

Efter en tid som börsmäklare spelade återigen slumpen in.

Denna gång gjorde datorhandeln att Mikael Hall i stället blev institutionsmäklare. Han tycker det är stor skillnad nu jämfört med hur det var då.

– På den tiden fanns mer praxis och etik på marknaden. Idag är det lite mer vilda västern över det hela och allt går så otroligt mycket fortare nu. Så det spelar inte längre någon roll hur bra löpsteg du, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]