Realtid

Den knarkande skattehandläggaren

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 29 okt. 2024Publicerad: 24 sep. 2009

Den före detta processföraren på Skatteverket i Stockholm var ökänd bland kolleger och finansfolk. Realtid.se synar fallet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den före detta processföraren på Skatteverket i Stockholm var ökänd bland kolleger och finansfolk. Realtid.se synar fallet.

I sex år, och under drogpåverkan, eftertaxerade processföraren Stefan Köhler stora delar av den svenska affärseliten, samtidigt som han undanröjde skatter och moms i miljonklassen åt ekobrottsmisstänkta bolag.

Skatteverket kände hela tiden till hans missbruk och kriminella verksamhet, men gjorde inget för att stoppa honom.

I dag skyller Skatteverket på ”bristande resurser och sekretess” och vill sopa hela skandalen under mattan.

Anmäl dig till Juridik-nyhetsbrevet som kommer ut på torsdagar.

Hela historien tar sin början 1998 då kammarättsassessor Stefan Köhler, då 37 år, anställdes som processförare vid Skattekontor Riks i Stockholm.

Som ensam handläggare på en specialsektion fick han fria händer att starta och sköta sina utredningar, utan inblandning av cheferna.

De personer han valde ut för sina eftertaxeringar kom uteslutande från den svenska affärseliten, och Stefan Köhler säger själv:

ANNONS

–Jag gjorde inga eftertaxeringar om det inte gav minst en miljon i skatt.

Här kan du klicka för att läsa andra artikeln

Marita Sundberg, före detta assistent på avdelning Riks, berättar i ett samtal hur Stefan Köhler brukade komma till henne med ärenden som skulle registreras.

–Den ska vi ta! Och den ska vi också ta, sa Stefan när han beslutat vilka han skulle eftertaxera och dängde dokumenten på mitt skrivbord. Jag bara skrattade och registrerade in handlingarna.

– Jag tyckte om Stefan! Han var energisk och ambitiös men helt hopplös på att passa tider. Han kom och gick som det behagade honom, säger Marit Sundberg med en suck.

De skattförda hade dock inte en chans mot processföraren. Stefan Köhler godtog inga förklaringar från dem han eftertaxerade och vissa överklaganden gick rätt ned i papperskorgen.

En biträdande jurist hos Advokatfirman Vinge, i dag toppadvokat, fattade 1999 misstankar om att det inte stod rätt till med sin klients handläggning, och gillrade en administrativ fälla.

Fällan avslöjade samma år att Stefan Köhler helt sonika kastat den kända finansmannens inlagor, och cheferna på Skatteverket, SKV, larmades. Efter två veckor lades hela eftertaxeringen ned utan förklaring. Finansmannen undkom med blotta förskräckelsen och 78.000 kr i advokatkostnader.

ANNONS

Droger, skulder och rättegångar

I slutet av 1999 får Stefan Köhler svårt att hantera och dölja sitt missbruk. Hans skulder hos Kronofogden växte i rasande takt, och stämningarna mot honom i Stockholms tingsrätt duggade tätt.

Nu började Köhlers kolleger på Skatteverket inse att något inte stod rätt till.

Säkerhetschefen kopplades in och höll ett vakande öga på processföraren.

Stefan Köhler gjorde ändå ett tappert försök att komma till rätta med sina drogproblem.

Efter millennieskiftet anlitade han en personlig tränare, Åsa Vestin. Stefan Köhler tröttnade dock snabbt på en hälsosam och sund livsstil, och skolkade kategoriskt från sina inbokade träningstider.

Hela ”friskvårdsförsöket” slutade som ett tvistemål i Stockholms tingsrätt, där Vestin krävde Stefan Köhler på 11.023 kr för uteblivna träningsbesök.

Två timmar innan tingsrättsförhandlingarna skulle starta skickade Åsa Vestin ett fax till domstolen där hon sa sig fått betalt av Köhler under samma dag och drog tillbaka sin talan.

ANNONS

Arga fordringsägare och JO-anmälningar var inget som nämnvärt störde Stefan Köhler,
däremot det ständiga behovet av pengar till droger, alkohol och cigaretter.

På hans månadsinkomst som var cirka 20.000 kronor netto från Skatteverket, drog Kronofogden 6.978 kronor varje gång lönen utbetalades. Övriga utgifter som underhåll för barn och en Mercedes 109 Turbo med mera, gjorde det inte lättare för honom att finansiera sitt missbruk.

Utan förklaringar började processföraren Köhler ”nolla” brottsmisstänkta bolags skatte- och momsskulder för miljonbelopp, trots att ärendena tillhörde andra handläggare på SKV.

Skatteverkets konferenslokaler användes utan tillstånd som mötesplats, då han privat agerade juridiskt ombud åt företag i gråzonen.

Köhler läckte till Dagens Industri

Stefan Köhler läckte också i flera fall sekretessbelagda uppgifter till dagspressen om olika skatteärenden. Att han läckte till Dagens Industri finns dokumenterat i SKV:s internrevisionsenhets granskningspromemoria.

Processföraren Köhlers svåra kokain- och spritmissbruk, som pågått under minst 8 år, började nu ta ut sin rätt.

Stefan Köhlers exfru, författaren Katerina Janouch, skriver i sin självutlämnande bok Anhörig (Piratförlaget 2004) att Köhlers missbruk var orsaken till parets skilsmässa 1992.

ANNONS

Köhler kom ofta sent till jobbet i Skattekontor Riks lokaler på Götgatan 76. Vissa dagar kom han inte alls.

Kolleger kom på Köhler med att ta droger på personaltoaletten och skvallret gick för högtryck i Skatteverkets korridorer.

Köhlers då närmaste chef på Skatteverket, Ann Norén, försökte genom samtal få honom att söka hjälp, men misslyckades.

–Stefan Köhler hade ett stort ego och kunde ju dupera alla människor, så det gick inte att komma till rätta med honom, avslöjar Norén i ett bandat samtal.

Ann Norén säger också att Stefan Köhler öppet ansåg sig vara mycket bättre och duktigare än sina kollegor, vilket gav upphov till en hel del irritation bland medarbetarna på sektionen.

I allt sämre skick fortsatte ändå Stefan Köhler att eftertaxera rika privatpersoner, bolag och företagsledare. Flera fall rasade dock som korthus när de nådde Länsrätten.

Varför stoppades inte Köhler?

Personalansvarsnämnden på Skatteverket, där generaldirektör Mats Sjöstrand är ordförande, tar till slut upp problemen med processföraren på ett möte den 12 februari 2002. Men man beslutar att inte vidta några åtgärder mot Stefan Köhler.

ANNONS

Varför nämnden inte anmälde, omplacerade och rehabiliterade Köhler, skylldes på ”bristande resurser och sekretess”.

Men var inte anledningen till att Köhler inte stoppades i själva verket att han eftertaxerat mängder av bolag och privatpersoner – under förhållanden som knappast kan anses tillförlitliga för en rättslig prövning på grund av domvilla och övriga juridiska regler – samt att han drev juridiska processer mot dem för Skatteverkets räkning och skapat en märklig situation för Skatteverket?

Hade SKV i det läget följt sitt eget regelverk och anmält processföraren, så hade Skatteverket utan tvekan fått ompröva Köhlers samtliga ärenden och med stor sannolikhet fått lägga ned en större del av dem.

Dokument försvunnet på Skatteverket

Tiden går och processföraren Stefan Köhlers liv är ett uppochnervänt kaos.

Köhlers skuldsaldo hos Kronofogden är på drygt 1,5 miljoner kronor. Fogden säkrade skulder genom att mäta ut hans bostadsrätt på Breitenfeldgsatan i Stockholm. Den såldes på exekutiv auktion februari 2004.

Stefan Köhlers dåvarande flickvän som var inblandad i två av de bolag han ”nollat”, förhördes av utredare på Skatteverket.

I mitten av år 2004 blev situationen ohållbar, och processföraren lämnade sin tjänst på SKV.

ANNONS

Enligt Ann Norén, Stefan Köhlers chef på processektionen åren 2002–2004, sa Köhler upp sig på egen begäran. De skäl Köhler angav till Ann Norén var att han slutade på grund av att han inte kunde utvecklas i sitt arbete som processförare, samt att han inte trivdes på Skatteverket.

Som anställd måste man skriva på en förtryckt blankett, som anger orsaken till att man avslutar sitt arbete på Skatteverket. Vi har i samtal med Ann Norén försökt att bringa klarhet i varför Stefan Köhlers uppsägning inte finns dokumenterad på SKV.

Ann Norén påstår att Köhler skrivit på en sådan handling, men skyller på att andra chefer på processektionen ”tappat bort den”.

–Det är väldigt olyckligt att den kommit bort! Nu tror ju alla att vi avskedade honom, men så var inte fallet, säger Ann Norén.

Desirée Ahokas Schein

frilansjournalist – huvudförfattare, research och intervjuer

[email protected]

Olle Blomkvist

ANNONS

chefredaktör och medförfattare

[email protected]

Läs nästa artikel – Realtid.se i dag klockan 15:

Drabbade affärsmän: Så agerade Köhler

Stefan Köhler erbjöd dem att mot betalning lägga ned deras ärenden

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]