Delphi-delägaren Peter Utterström (bilden) hjälpte Johnson & Johnsons förre Norden-vd, en CSR-förespråkare, med deklarationen. Nu dömer hovrätten vd:n till fängelse för grovt skattebrott.
Delphi-Peters kund dömd för grovt skattebrott
Mest läst i kategorin
Den 67-årige och i Uppsala bosatte före detta vd:n för Johnson & Johnson i Baltikum och Norden dömdes på tisdagen i Svea Hovrätt till tio månaders fängelse för grovt skattebrott, skriver Dagens Juridik.
Brottet bestod något förenklat av att inte redovisa tillgångar och kapitalinkomster som mannen hade i Johnson & Johnsons hemland USA – Svensson ingick i ett incitamentsprogram som gick ut på att få aktier i bolaget, och inkomsterna i fråga gäller inkomståren 2001-2006, dvs då Sverige fortfarande hade förmögenhetsskatt.
Delphi-advokaten Peter Utterström blev styrelseordförande i Johnson & Johnson 1986 och har lärt känna den nu dömde vd:n genom jobbet. VD:n anlitade Utterström för att hjälpa honom med deklarationerna, något som tingsrätten vägde in när de friade honom, eftersom det tydde på att vd:n ville göra rätt.
Tingsrättsdomen ger lite motstridiga bud angående hur mycket Utterström kände till om det aktietilldelningsprogram, ”Stock Donation”, som vd:n nu i hovrätten döms för att ha undanhållit: Utterström säger att vd:n aldrig nämnde något om ”Stock Donation” – men att han fick kännedom om programmet när han började arbeta med Johnson & Johnson.
”I och med att man tog med företagets aktiegåvor till Stock Donation i de anställdas inkomstuppgifter var saken utagerad för företagets del och han tänkte inte mer på det”, står i tingsrättens avsnitt med Peter Utterströms vittnesutsaga.
– Jag vet inte om jag vill uttala mig om det, eftersom det är ett öppet ärende, säger Peter Utterström när Realtid.se frågar vad han visste när han hjälpte sin vän och kund med deklarationerna, och hänvisar därutöver till allmänt advokatetiska skäl om klientsekretess (Realtid.se har sökt den dömdes Stephane Pleijel vid Nova Advokatbyrå för att höra om domen ska överklagas).
– Men en kommentar jag har är att jag utgår från att det här är ett misstag från s sida, fortsätter Utterström.
Är det inte ett misstag från din sida, om du nu hjälpte honom med deklarationen?
– Frågan är berättigad, men vi har ju tittat på det och det är åtminstone inget vi har kunnat konstatera, säger Utterström (som själv inte dömts för något i samband med skattebrottet).
Förutom i Johnson & Johnson har Utterström ett gemensamt engagemang med sin klient i Nyföretagarcentrum, som Delphi sponsrar och där läkemedels-vd:n hade en framskjuten position. Det var i Nyföretagarcentrum Utterström och därmed Delphi kom i kontakt med IT-entreprenören Nils Revvik, som Realtid.se rapporterat om.
Frågan om dubbelbestraffning har varit aktuell i fallet: den åtalade har försökt göra gällande att eftersom han redan påförts skattetillägg ska han med hänvisning till Europakonventionen inte dessutom dömas för skattebrott. Här har dock HD beslutat annorlunda, vilket hovrätten rättar sig efter.
I mars 2007 föreläste den dömde vd:n under rubriken ”Kan kapitalet ta ansvar?” på en nordisk CSR-konferens i egenskap av ordförande i nätverket CSR Sweden (CSR = corporate social responsibility).
Den dömde säger till Realtid.se att han talat med sin advokat (Pleijel) angående eventuellt överklagande, men att de inte hunnit komma fram till något.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.