Två män som suttit anhållna misstänkta för förberedelse till sabotage mot Oskarshamns kärnkraftverk har släppts.
De två anhållna i Oskarshamn släppta
Mest läst i kategorin
Kammaråklagare Gunilla Öhlin berättar för TT att de båda männen släpptes fria sedan hon gjort den samlade bedömningen att det inte fanns några skäl att ha dem fortsatt anhållna.
– I går fanns det risk för att de skulle kunna ha försvårat eller förstöra utredningen, vilket jag bedömer att det inte finns nu. Däremot kvarstår brottsmisstankarna och utredningen fortsätter.
De två männen greps i går med rester av sprängämnet triacetontriperoxid (TATP) på en påse och anhölls misstänkta för förberedelse till sabotage. Vid husrannsakningar i de anhållna männens bostäder i Norrköping hittades dock inget som stärker polisens misstankar.
– Man hittade inte ett dugg som har med ärendet att göra, säger polisens pressinformatör Sven-Erik Karlsson.
Enligt Karlsson har männen förnekat brott och haft svårt att förstå varför de anhölls.
– Men de har hela tiden varit samarbetsvilliga, säger Karlsson.
Mannen som är född 1955 är känd av polisen för vardagsbrottslighet, men utredningen har inte givit några belägg för att någon av dem har någon koppling till kriminella mc-klubbar.
Resterna av det misstänkta sprängämne som fanns på påsen har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för ytterligare analyser.
– Och resultaten av de analyserna kommer att styra min fortsatta bedömning om männen ska vara fortsatt misstänkta eller om misstankarna kan avskrivas, säger Öhlin.
Ännu har inga spår av sprängämnen hittats inne vid reaktorerna på kärnkraftverket. Genomsökningen av reaktor 2 avslutades strax före midnatt utan att polisens bombhundar gjort några fynd. Under dagen skulle hundarna leta också i reaktor 1.
– Vi räknar med att avsökningen kan starta sent i eftermiddag och vara klar i kväll. Hittar man inga rester av sprängämnen där heller så får vi i samråd med polisen fatta beslut om att starta reaktorn, sade OKG:s informationschef Anders Österberg.
Om polisen anser att det inte finns något hot mot kärnkraftverket, finns heller inget som hindrar att reaktorn körs i gång.
Intäktsbortfallet för OKG:s ägare — Eon Sverige och svenska Fortum — för att stänga av reaktor 1 beräknas till cirka fem miljoner kronor per dygn.
Alla som ska in och utföra arbetsuppgifter inne på ett kärnkraftverk ska enligt SKI:s regelverk ha genomgått en säkerhetsprövning. Den prövningen utförs av Säkerhetspolisen, berättar informatören Ranald MacDonald på SKI.
– Sedan finns det barriärer med kontroller inne på anläggningen. Att man kommer in genom huvudingången betyder inte att man får tillträde till alla utrymmen, säger han.
Kärnkraftverket i Oskarshamn är det enda i Sverige som inte har permanent utrustning för att hitta sprängmedel vid inpasseringar. I stället var det vid ett slumpmässigt stickprov som två män med sprängämnet triacetontriperoxid (TATP) kunde stoppas när de var på väg in verket i går. Statens kärnkraftsinspektion (SKI) har belagt OKG med ett vite på en miljon kronor om utrustningen inte är på plats senast den 15 december i år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.