Realtid

De ser möjligheter där det offentliga misslyckas

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 aug. 2015Publicerad: 18 aug. 2015

Realtid.se har pratat med Henrik Storm Dyrssen, vd för Leksell Social Ventures – ett privat investeringsbolag för social innovation grundat av strålknivsmiljardären Laurent Leksell.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Laurent Leksell i juni i år avgick som styrelseordförande för Stadmissionen och lämnade över klubban till Per-Olof Söderberg innebar det på intet sätt slutet för hans engagemang i sociala samhällsfrågor, tvärtom.

För drygt ett år sedan grundade han Leksell Social Ventures med målet att, med hjälp av privata investeringar, hitta lösningar på sociala samhällsproblem där den offentliga sektorn har misslyckats.

I ett första skede använder man sig inte av externt kapital överhuvudtaget, istället har Laurent Leksell på egen hand gått in med 50 miljoner kronor som på tre års sikt ska investeras i olika samhällsnyttiga projekt – där eventuella vinster återinvesteras i verksamheten.

Vd och operativt ansvarig är Henrik Storm Dyrssen, som tidigare bland annat har varit två vändor på UBS samt haft uppdrag inom både utrikes- och förvarsdepartementet. Realtid.se har pratat med honom.

– Tanken med det här initiativet är att hjälpa till att få hit bättre metoder och modeller för social innovation och lösningar på sociala problem i Sverige, säger Henrik Storm Dyrssen.

Förutom den samhällsnytta som Leksell Social Ventures på egen hand skapar i och med sina investeringar är alltså tanken att gå i bräschen för ett nytt sätt att lösa denna typ av problem.

Verksamheten drivs i form av ett aktiebolag där familjen Leksell står som ensam ägare. Man definierar sig själva som ett ”privat investeringsbolag för social innovation”, även om andra definitioner har förekommit emellanåt. Exempelvis är riskkapital ett begrepp som ofta återkommer.

– När man talar om riskkapitalbolag brukar man tala om verksamheter med externa investerare. Skillnaden med oss är att vi har bara vårt eget kapital, i dagsläget. Ett privat investeringsbolag är väl kanske den mest rättvisande definitionen, men det är ju ändå riskkapital. Men jag tror att det är viktigt att man säger privat, vi är inte rustade att ta in pengar utifrån än, säger Storm Dyrssen.

ANNONS

För att bolaget ska ta sig an ett projekt och investera kapital kräver man att vissa kriterier uppfylls, exempelvis måste det generera mätbar samhällsnytta.

– Premissen är ju att man faktiskt kan visa att man gör nytta. Inte bara tala om att man gör nytta eller påstå att man gör nytta, säger Storm Dyrssen.

Hur mäter man egentligen samhällsnytta?

– Sätter vi mäter det på kallas ”impact value chain”. Det går ut på att man först har resurser som generar produktion – och där stannar väldigt många – men vi går vidare och mäter sen utfall, det vill säga vad som egentligen har hänt med målgruppen i fråga. Då mäter man bara vad som har hänt, och inte vad som har hänt till följd av det initiativet. Så nästa steg är att beskriva resultatet av insatsen, alltså vilken effekt det specifika initiativet hade på slutresultatet. Att skapa bättre sociala tjänster för de enskilda brukarna och sänka kostnader för staten är väl de saker som vi i huvudsak fokuserar på.

Finns det något tydligt föregångsland inom social innovation?

– Ja, lite skrämmande nog så är väldigt många länder tydliga föregångsländer jämfört med Sverige – exempelvis Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Kanada och USA för att ta några. Det finns inget politiskt ledarskap och inte en enda myndighet som har något tydligt ansvar för det här i Sverige.

Henrik Storm Dyrssen är övertygad om att nyckeln till en god utveckling för den svenska sektorn för social innovation ligger i en bättre kontakt med det privata näringslivet och inte minst med finanssektorn.

– I framtiden handlar det om att tillgänliggöra den här typen av bransch för finansmarknaden så att folk kan investera i att skapa ett bättre samhälle. Precis som att man förr investerade i industribolag för att bygga ett bättre Sverige, säger han.

ANNONS

Två av de samhällsproblem som man fokuserar allra mest på är integration och psykisk ohälsa. En invändning som ibland hörs är att det inte går att kombinera verklig samhällsnytta med ekonomisk avkastning, detta är något man på Leksell Social Ventures inte gärna skriver under på.

– Om man är krass och tänker rent finansanalytiskt så är det intressant att titta på vad för typ av underliggande tillgång ett samhällsproblem är. Om man har en affärsidé som faktiskt hjälper att motverka samhällsproblem, vad borde den då ha för avkastningsprofil? Samhällsproblem är stadigt tilltagande, och stadigt tilltagande problematik kan ju i det här fallet översättas till stadigt tilltagande potential för avkastning, säger Henrik Storm Dyrssen.

– Om man idag vill investera i branscher som fokuserar på social sektor så har man huvudsakligen vinst-i-välfärds-bolag att välja på. Men om man är intresserad av att faktiskt bidra till lösningen på problemet, då finns det inget sätt att göra det, tillägger han.

I en tid där debatten om vinster i välfärden polariserar politiska grupper i sällan skådad utsträckning hoppas Henrik Storm Dyrssen att sättet på vilket Leksell Social Ventures närmar sig problematiken kan skänka en ny dimension till dagens något låsta läge.

– Kontroverser kommer definitivt att finnas, det finns vissa som är emot privata aktörer vad de än gör, men det vi tror att den här sektorn kan bidra med till debatten är ett alternativ. Ett spännande och potentiellt väldigt skalbart alternativ, mitt i smeten mellan den privata och den offentliga sektorn, säger Storm Dyrssen.

I dagsläget har man ännu inte gått in med kapital i något projekt – däremot har totalt 260 ansökningar om finansiering utvärderats och planen är att göra den första investeringen under årets tredje kvartal.

Det är tydligt att Henrik Storm Dyrssen har höga ambitioner för den närmsta framtiden, även om det alltjämt återstår att se ifall Leksell Social Ventures kan bli det draglok för social innovation som man har för avsikt att vara.

Klart är i alla fall att det i och med Laurent Leksells nystartade privata investeringsplattform har tagits ett någorlunda nytt grepp på en problematik som ligger i allas intresse att lösa.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]