Lättnader i anställningsskyddet och i konfliktreglerna. De villkoren ställer Svenskt Näringsliv i förhandlingarna.
De kämpar för bättre skydd vid arbetslöshet
Mest läst i kategorin
Svenskt Näringsliv ställer tydliga villkor i förhandlingarna med facken om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden.
– Det är viktigt att de här delarna är med, annars är det inte intressant för oss, säger ordföranden för Svenskt Näringsliv (SN), Signhild Arnegård Hansen, till TT.
EU-kommissionen är på rundresa bland medlemsländerna för att skapa debatt i frågan om ”flexicurity”, en modell som används på den danska arbetsmarknaden.
I gengäld för svagare anställningsskydd ska löntagarna få bättre skydd vid arbetslöshet är grundtanken, enligt flexicuritys och den modell som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv förespråkar.
– Någon slags försäkringslösning, säger Signhild Arnegård Hansen utan att vilja gå förhandlingarna i förväg.
Hon konstaterar att LO-basen Wanja Lundby Wedin har lämnat vissa öppningar så här långt. På den pågående LO-kongressen beslutades bland annat att facken ska kämpa för bättre omställningsförsäkringar vid arbetslöshet, men det finns också ett visst motstånd inom LO-familjen mot ett närmande av Svenskt Näringsliv.
För de mindre företagen är det främst las-reglerna (lagen om anställningsskydd) som försvårar smidiga lösningar om företaget till exempel måste dra ned, enligt Arnegård Hansen.
– Då är det ofta svårt att förhandla om turordningsregler. Men med en försäkringslösning skulle det vara lättare att lösa, säger hon.
För de större företagen är det i stället konfliktreglerna som är viktigast att förändra, enligt Svenskt Näringsliv.
I förhandlingarna med de fackliga organisationerna PTK och LO har parterna betonat att politikerna ska hålla fingrarna borta. Men det hindrar inte att Signhild Arnegård Hansen vill ha några återställare från politiskt håll innan balansen är uppnådd.
– Det är svårt att hitta flexibla lösningar med den lagstiftning som finns på plats, säger hon.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.